logo tf

dinsdag, 19 januari 2016 11:18

EU-vergunning tegen illegale houtkap

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De FLEGT-vergunning, die illegale houtkap en handel in illegaal hout moet tegengaan, zal naar verwachting vanaf 1 april in werking treden voor Indonesië. Het land heeft hiermee een wereldprimeur en gaat het vijf andere partnerlanden voor. Het bijzonder hieraan is dat Indonesië enkel nog hout met een FLEGT-vergunning naar de Europese Unie mag exporteren. Hout uit Indonesië zonder deze vergunning wordt geweerd.

FLEGT staat voor Forest Law Enforcement, Governance and Trade en werd in 2003 door de Europese Unie in het leven geroepen om de ecologische en sociale schade van ongereguleerde en illegale houtkap tegen te gaan, de inkomsten uit houthandel voor de vaak arme producentenlanden te verhogen en te voorkomen dat illegaal (en daarmee vaak goedkoper) hout, duurzaam geproduceerd hout uit de markt drukt.

Vrijwillige Partnerschapsovereenkomst
Momenteel hebben zes landen een Vrijwillige Partnerschapsovereenkomst (VPA) ondertekend en zijn daarmee FLEGT-partnerlanden: de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ghana, Kameroen, de Republiek Congo, Liberia en Indonesië. Enkel de VPA van Indonesië is door de EU geratificeerd. Vanaf het moment van ratificeren is een FLEGT-vergunning noodzakelijk bij import van hout uit het partnerland. Per partnerland worden ander type houtproducten in een VPA opgenomen.

Indonesië, één van de grootste exporteurs van tropisch hout, was het eerste Aziatische land dat de onderhandelingen startte met de EU voor een VPA. Als de vergunning in werking wordt gesteld vanaf 1 april, heeft de goedkeuring haast negen jaar geduurd. De bedoeling is dat de richtlijnen voor de FLEGT-vergunning worden toegepast op alle houtexport uit het land.

Foto: flickr - crustmania (Creative Commons)

Lees 5792 keer Laatst aangepast op dinsdag, 19 januari 2016 11:30

1 Reactie

  • Reactielink zaterdag, 21 januari 2017 06:17 Geplaatst door GerryyHog

    hi, interesting website. i really enjoyed reading here for a while, now I finally registered to say thank you.

    by the way, i would be really happy if you could also visit my stain removal blog.

    regards, Gerry


    Deoflecken entfernen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl