Huur je regelmatig zelfstandigen in? Leg dan de gemaakte afspraken, voorwaarden en uit te voeren werkzaamheden goed vast in een modelovereenkomst. Tenminste, zo was het tot op heden, want ook al is de overeenkomst goedgekeurd, de vraag is of die nu nog wel voldoende is. Sinds 1 januari handhaaft de Belastingdienst namelijk actief op schijnzelfstandigheid en kan ze je als opdrachtgever of opdrachtnemer naheffingen opleggen.
In de kern is een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) een ondernemer die bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Daarnaast moet een zzp’er zich als ondernemer gedragen: dus zelf investeren in bedrijfsmiddelen en deze ook altijd gebruiken, zelf bedrijfsrisico’s dragen en zelf tarieven vaststellen. Voor veel zzp’ers is dit geen enkel probleem.
Verlies van inkomen
Wanneer een ingehuurde zelfstandig ondernemer onder jouw directe aansturing werkt of hetzelfde werk doet als jouw medewerkers in loondienst, dan is er sprake van schijnzelfstandigheid. De zzp’er lijkt op een medewerker, maar draagt wel de risico’s van een zelfstandig ondernemer. Denk aan verlies van inkomen bij ziekte of weinig werk; en er is ook geen automatische pensioenopbouw.
Schijnzelfstandigheid tegengaan
De overheid wil die schijnzelfstandigheid tegengaan omdat dit soort arbeidsrelaties leiden tot oneerlijke situaties. Ook verstoren ze de concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De overheid werkt aan nieuwe regelgeving. Het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) moet nog duidelijker maken of iemand als medewerker in dienst is (met een arbeidsovereenkomst) of dat je iemand inhuurt als zelfstandige met een overeenkomst.
Criteria niet duidelijk
Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn en niet alle kenmerken wegen even zwaar. De criteria die de Belastingdienst hanteert, zijn vastgelegd in een publicatie van de Rijksoverheid. Je kunt het downloaden met de link via de QR-code. Brancheorganisaties voorzien overigens problemen met sommige criteria die hierin gehanteerd worden en zijn hierover in overleg met de Belastingdienst. De NBvT heeft een handig overzicht op z’n site met indicaties die zouden kunnen wijzen op schijnzelfstandigheid of juist bevestigen dat hiervan geen sprake is.
Omdat ondanks vele publicaties nog steeds weinig duidelijk is op dit moment, hebben we aan onze ‘huisadvocaat’ mr. Jeroen Smelt van SMART Advocaten uit Eindhoven de vraag gesteld hoe om te gaan met het inhuren van zelfstandigen.
Lees het volledige verhaal over schijnzelfstandigheid in Timmerfabrikant (TIM#1 – 2025). Nog geen abonnee? Kijk hier naar de mogelijkheden in print en digitaal.