Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe biobased isolatietechnologie opent deuren naar subsidies

HDO Groep heeft een nieuwe isolatiemachine in gebruik genomen die opdrachtgevers helpt bij het verkrijgen van subsidies voor duurzame bouwprojecten. Door het gebruik van biobased isolatietechnologie en materialen draagt deze machine bij aan een lagere milieu-impact en biedt het fiscale voordelen via regelingen zoals de MIA en Vamil.

Efficiënte en duurzame isolatie

De ‘H&M X-Fill’ is die nieuwe isolatiemachine. Volgens de HDO Groep brengt deze biobased isolatiematerialen zoals cellulose, houtvezel, stro, hennep en vlas uiterst nauwkeurig aan in prefab bouwcomponenten. Dit semiautomatische systeem minimaliseert verspilling en biedt flexibiliteit in materiaalkeuze. De machine blaast de isolatie direct in de houten wanden van woningen, waardoor traditionele verspilling bij isolatierollen of -panelen wordt voorkomen.

Deze aanpak verhoogt niet alleen de isolatiewaarde van gebouwen, maar vermindert ook afval tijdens productie en installatie. Snijafval wordt geëlimineerd en overtollig materiaal blijft bruikbaar, wat de duurzaamheid van het bouwproces vergroot.

Kostenbesparing en efficiëntie

Met de toevoeging van deze isolatiemachine aan de volautomatische productielijn optimaliseert HDO Groep het bouwproces. ‘Dit systeem maakt het isolatieproces minder arbeidsintensief, waardoor bedrijven met minder personeel hetzelfde werk kunnen uitvoeren. Dit leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen’, zegt Bertil Klootwijk, directeur van HDO Groep. ‘Daarnaast helpen we opdrachtgevers bij het maken van duurzame keuzes en dragen we bij aan een circulaire bouweconomie.’

Subsidies en fiscale voordelen

HDO Groep ondersteunt opdrachtgevers bij het benutten van fiscale voordelen, zoals de MIA – Vamil-regeling. Biobased isolatietechnologie en duurzame bouwmethoden maken het mogelijk een deel van de investering af te trekken van de belasting. Dit stimuleert zowel duurzaamheid als financieel voordeel voor opdrachtgevers.

Toekomstvisie

HDO Groep specialiseert zich in houtskeletbouw en produceert modulaire woonoplossingen. De introductie van deze isolatietechnologie sluit aan bij hun visie om de bouwsector te verduurzamen en efficiënter te maken. Het bedrijf zet in op circulaire oplossingen, waarbij prefab constructies eenvoudig demontabel en herbruikbaar zijn. Dit draagt bij aan een duurzamere en flexibelere bouwsector.

Met een sterke focus op duurzaamheid wordt er gewerkt met FSC-gecertificeerd hout en biobased isolatiematerialen. Flexibele woonoplossingen voldoen dan aan de huidige en toekomstige eisen en zijn toepasbaar voor tijdelijke, permanente en optopprojecten.

Wat zijn MIA en Vamil?

Ben je ondernemer en investeer je in een innovatief en milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Vraag dan bij de RVO belastingvoordeel aan voor je investering. Dit kan met de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het budget voor 2025 bestaat uit 189 miljoen euro voor MIA en 20 miljoen euro voor Vamil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden