logo tf

woensdag, 15 oktober 2014 14:32

Leerstoel wankelt door eigen succes

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Er zijn zoveel studenten die aan de Technische Universiteit Eindhoven willen afstuderen in de richting Houtconstructies, dat de bijzondere leerstoel in deze discipline aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan. De TU/e kan de toestroom nauwelijks aan en trapt nu op de rem.

Hier ligt een duidelijke taakvoor de hout- en timmerbranche. Dat zegt de directeur van SHR en SKH in Wageningen, Oscar van Doorn. Hij licht toe: "De bijzondere leerstoel Houtconstructies kent als hoogleraar prof. dr. ir. André Jorissen. Eén van de doelstellingen van ons als de sponsoren van de leerstoel is het stimuleren van bekendheid met en meer gebruik van hout in de bouw. Ook doordat de focus steeds meer komt te liggen op energiezuinig, lichter en bio-basedbouwen, neemt de belangstelling voor hout en houthoudende producten toe. Studenten denken aan hun toekomst, aan het milieu en aan de bouwpraktijk, maar de faciliteiten rond deze deeltijds leerstoel kunnen de toeloop nu niet verwerken. De TU Eindhoven geeft zelfs aan teveel tijd en energie te moeten investeren om de extra studenten op te kunnen vangen – althans binnen het huidige speelveld."

Leerstoel uitbreiden
Van Doorn: "Dit is natuurlijk een ongewenste ontwikkeling voor de hout- en timmer-branche en daarmee voor de Nederlandse bouwwereld. Daarom zou het wenselijk zijn de leerstoel uit te breiden en alle belangstellenden te kunnen laten afstuderen in de studierichting Houtconstructies. De studenten zijnde toekomstige constructeurs die niet standaard oplossingen in staal en beton zoeken, maar hout een warm hart toedragen."
Het uitbreiden van de capaciteit is mogelijk als er extra sponsoren voor de leerstoel toetreden. Volgens Van Doorn, die op zichzelf verheugd is over het succes van de studierichting, moeten die waarschijnlijk primair in de houtverwerkende industrie worden gevonden. Maar ook de bouwwereld past in dit beeld."SKH en SHR sponsoren de leerstoel al meer dan tien jaar omdat het stimuleren van professionele deskundigheid en passie voor hout als bouwmateriaal een waardevolle investering in de toekomst is.En van groot belang voor de toekomst van de branche in Nederland."

Lees 3420 keer Laatst aangepast op woensdag, 15 oktober 2014 14:54

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl