logo tf

vrijdag, 11 september 2015 16:37

Meer kennis gevraagd

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Er wordt onvoldoende gecontroleerd op de toepassing van duurzaam hout en bij de keuze van materialen speelt milieu meestal geen rol. Projectmedewerkers, vaak van goede wil, ontberen kennis. Kortom, er wordt bij overheidsorganisaties hoog ingezet op het duurzaam inkopen van hout, maar van een echte inbedding is geen sprake. Dit is de belangrijkste conclusie in het rapport ‘Het bos verdient beter’ dat FSC Nederland vandaag heeft uitgebracht. Hiervoor onderzocht de organisatie 100 overheidsprojecten in de grond,- weg- en waterbouw (gww).

Bijna de helft van het toegepaste tropische hout in de gww komt niet aantoonbaar uit een verantwoord beheer bos. Terwijl de herkomst van tropisch hout het verschil maakt tussen goed bosbeheer en ontbossing. Bovendien worden in veel projecten milieuonvriendelijke materialen toegepast waar eerder hout werd gebruikt. Alle reden voor FSC Nederland om de rol van de overheid als opdrachtgever in deze sector te onderzoeken, die immers heeft uitgesproken vanaf dit jaar 100% duurzaam in te kopen.

Onvoldoende controle herkomst hout
Het onderzoek toont aan dat de herkomst van hout in projecten nog onvoldoende door overheidsopdrachtgevers wordt gecontroleerd. Vaak weet men niet hoe. In maar 30 procent van de projecten wordt gewerkt met een aannemer die echt kan aantonen dat duurzaam hout is verwerkt.

Kosten bepalen materiaalkeuze
Dat duurzaam inkopen in de praktijk niet landt blijkt ook bij de materiaalkeuze. ‘Lage kosten’ en ‘levensduur’ is in de meeste gevallen uitgangspunt. In slechts 8 van de 100 onderzochte projecten bleek ‘milieueffecten’ een serieus selectiecriterium. Het verklaart waarom het duurzame bouwmateriaal hout in fietsbruggen en beschoeiingen meer en meer plaatsmaakt voor milieuschadelijke materialen als kunststof.

Meerwaarde gebruik tropisch hout niet onderkend
20 procent van de ondervraagden is positief over de toepassing van duurzaam tropisch hout, een veel groter deel heeft juist zeer negatieve associaties vanwege de gedachte aan ontbossing. Een gemiste kans, want gebruik van duurzaam tropisch hout stimuleert goed bosbeheer, en bestrijdt juist ontbossing. Ook hier blijkt kennisgebrek bij veel overheidsopdrachtgevers duurzame materiaalkeuzes in de weg te staan.

Overheid heeft sleutel
Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “Overheid, bedrijven, consumenten, organisaties als FSC Nederland, we zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat de toepassing van duurzaam hout vanzelfsprekend wordt. Maar: de overheid heeft toch echt de sleutel in handen. Als belangrijke vragende partij heeft ze enorm veel invloed op de markt. De overheid heeft bovendien uitgesproken 100 procent duurzaam te willen inkopen. Dit onderzoek toont aan dat nog veel te veel kansen gemist worden, vaak door kennisgebrek. We willen overheden graag ondersteunen om hier iets aan te doen. Omdat het veel gemeenten en waterschappen betreft gaan we de VNG en de Unie van Waterschappen vragen daarbij te helpen.”

Lees 1365 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl