logo tf

donderdag, 17 september 2015 10:46

Statement met houten hoedje

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks droeg op Prinsjesdag afgelopend dinsdag een exclusieve FSC-houten creatie door ontwerpster Evelien Gentis-Smit van hoedenlabel Eudia. Hiermee vraagt zij aandacht voor een van de grootste klimaatuitdagingen wereldwijd: ontbossing. Haar boodschap? “We moeten in Nederland meer duurzaam hout gebruiken, de overheid voorop. Zij heeft een voorbeeldfunctie, maar we zien dat overheden nog te weinig duurzaam hout toepassen.”

De Nederlandse overheid heeft zich in haar duurzaam inkoopambitie duidelijk voor duurzaam hout uitgesproken. Toch ligt hier nog een flinke uitdaging, merkt Van Tongeren. “De Nederlandse overheden zitten nog ver af van een 100 procent duurzame inkoop als het gaat om hout in projecten. Zo blijkt in de grond-, weg- en waterbouw, waar de overheid de belangrijkste opdrachtgever is, maar 40 procent van het toegepaste tropische hout aantoonbaar duurzaam. Van een voortrekkersrol van de overheid is nog absoluut geen sprake.”

Controle ontbreekt
Van Tongeren refereert aan de resultaten van een recent onderzoek van FSC Nederland onder overheidsopdrachtgevers in de grond-, weg-, en waterbouw. De goede intentie is er zeker: in beleid en bestek wordt duurzaam hout vaak benoemd. Er wordt echter niet gecontroleerd of het voorgeschreven hout daadwerkelijk wordt toegepast. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “Die controle is erg belangrijk, want aan het hout zelf kun je de herkomst niet aflezen. Het werken met daarvoor gecertificeerde aannemers is de sleutel voor een goede borging, maar dat laten de meeste provincies, gemeenten en waterschappen nog na.”

Gebruik FSC-hout stimuleert goed bosbeheer
Bijna de helft van de oorspronkelijke bosgebieden op aarde is verdwenen. Van het overgebleven bos heeft ongeveer 10 procent een beschermde status, de rest is afhankelijk van goed beheer. Per jaar verdwijnt bijna 15 miljoen hectare bos, dat is ruim drie keer de oppervlakte van Nederland. Ontbossing is niet alleen funest voor de mensen en dieren die direct van het bos afhankelijk zijn, maar ook voor het klimaat: 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ontbossing. Vragen naar duurzaam hout hier in Nederland prikkelt mensen in gebieden met kwetsbare bossen om deze duurzaam te beheren. Organisaties die duurzaam hout toepassen kunnen zo direct bijdragen aan bosbescherming.

Lees 1429 keer Laatst aangepast op dinsdag, 29 september 2015 10:57

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl