logo tf

dinsdag, 29 september 2015 10:27

Beter invoerverbod illegaal hout

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Europese bedrijven in de houtbranche willen betere handhaving van de regels die de invoer van illegaal gekapt hout moeten tegengaan. Tientallen handelaren en fabrikanten van houten producten en brancheorganisaties roepen de Europese commissie daartoe op. Ook de Nederlandse houtbranche steunt de oproep.

Het statement is door een Europese lobby van het Wereld Natuur Fonds (WNF) tot stand gekomen en wordt deze week aangeboden aan de Europese Commissie. Uit een enquête van het WNF in negen Europese landen blijkt bovendien dat 85 procent van de consumenten betere maatregelen wil om te voorkomen dat zij ongewild houten producten van illegale oorsprong kopen. De enquête werd gehouden in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Portugal, Zweden en Roemenië.

Consumentenproducten
Sinds 2013 geldt Europese regelgeving die de import van illegaal hout in Europa verbiedt. Het WNF heeft zich daar hard voor ingezet. Er zijn belangrijke stappen gezet om de import van illegaal hout in Europa tegen te gaan. Toch vertoont de regelgeving nog een groot gat, doordat consumentenproducten – van meubilair tot papier, houten speelgoed en muziekinstrumenten – zijn uitgesloten. Er is daarom dringend behoefte aan maatregelen om de effectiviteit van de regelgeving te verbeteren.

De bedrijven vragen de Europese Commissie tevens ervoor te zorgen dat de regelgeving in alle lidstaten wordt ingevoerd. Dat is nu nog niet het geval. Daarnaast vragen ze meer middelen om de uitvoering te verbeteren, omdat het autoriteiten vaak ontbreekt aan kennis, tijd en geld om voldoende en effectieve controles uit te voeren. Zo is er nog voldoende kans om illegaal hout te verhandelen binnen de EU. Er moet harmonisatie komen in de straffen en sancties en voldoende capaciteit in alle lidstaten voor de handhaving.

Ontbossing
In statement van WNF dat de bedrijven en brancheorganisaties hebben ondertekend staat dat ‘illegale houtkap een grote bedreiging vormt voor de grondstoffen die wij uit het bos halen’. "Het draagt bij aan ontbossing, veroorzaakt verlies van biodiversiteit en ondermijnt de rechtstaat. Het ondermijnt bovendien verantwoord bosbeheer en stimuleert corruptie en belastingontduiking. (...) Goedkope invoer van illegale producten verstoren de marktprijzen en het perspectief om te investeren in goed bosbeheer."

Lees 1374 keer Laatst aangepast op dinsdag, 29 september 2015 10:30

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl