logo tf

vrijdag, 06 november 2015 10:31

Berekening bevestiging opdikking dakspanten

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Duitse schroevenfabrikant Heco-Schrauben heeft de Heco Calculation Software (HCS) 3.0 uitgebreid met een module die de bevestiging voor de opdikking van dakspanten berekent. Met de vernieuwde versie van de calculatiesoftware kunnen constructeurs, aannemers en timmerlieden werkzaamheden aan dakspanten berekenen en krijgen ze aanbevelingen voor het gebruik en de plaatsing van schroeven zoals de Heco-Topix-CombiConnect houtschroeven.
Met de vernieuwde tool verschillenden werkberekeningen worden gemaakt, zoals opdikking. Met zo’n aanpassing kunnen bijvoorbeeld zwakke dakspanten in een bestaande dakconstructie duurzaam verstevigd worden, waardoor de kap niet in kan zakken. Het opdikken van dakspanten wordt vooral veel toegepast om ruimte te creëren voor het aanbrengen van dakisolatie. HCS 3.0 maakt de berekening voor de aanpassing van dakspanten in enkele logische stappen. Na invoer van parameters zoals de afmetingen van het gebouw en gegevens over de bestaande dakconstructie, wordt er informatie over de geplande werkzaamheden, in dit geval de opdikking gevraagd. Al bij de invoering van de gegevens stelt het systeem indien nodig controlevragen, waardoor fouten bij het invullen voorkomen worden. Bij het invullen van de postcode bepaalt het systeem automatisch de weersomstandigheden voor informatie over de belasting als gevolg van wind en neerslag. De software berekent de huidige belasting van de dakspanten en daarnaast de belasting van de dakspant na de opdikking. Wanneer de berekening is gemaakt worden de aanpassingen direct weergegeven. Daarna geeft de tool aanbevelingen voor het soort schroeven, de lengte, het aantal montagepunten en onder welke hoek de schroeven geplaatst moeten worden.
Met behulp van de tool krijgen bouwkundigen en constructeurs inzicht in de specificaties van een project. Ook timmerlieden en dakdekkers kunnen HCS 3.0 gebruiken voor het berekenen van de constructie, maar ze kunnen de informatie ook gebruiken als richtlijn voor de uitvoering van de montagewerkzaamheden en zelfs voor het samenstellen van de offerte. HCS 3.0 is beschikbaar voor de besturingssystemen Windows XP, Windows Vista en Windows 7 en kan van de Heco-site gedownload worden. Heco biedt regelmatig trainingen aan voor het gebruik van HCS 3.0.

Lees 2579 keer Laatst aangepast op maandag, 09 november 2015 14:56

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl