logo tf

donderdag, 10 december 2015 14:22

NBvT: "Prijsverhoging onvermijdelijk"

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Dave Catchpole

Bouwproducten zullen onder andere door het nieuwe bouwen, duurder worden. Van de industrie wordt verwacht dat zij niet alleen een product aanlevert, maar ook kennis inbrengen bij de ontwikkeling en meedenkt over efficiënte en duurzame oplossingen.

”Innovaties en toekomstgerichte ontwikkelingen vragen extra investeringen van de timmerindustrie. De enorme druk op de prijzen in de afgelopen jaren en de extra investeringen uit het eigen vermogen om de crisis het hoofd te bieden, maken dat de benodigde financiële ruimte er vaak niet meer is bij de timmerindustrie. Aan prijsverhogingen valt dus ook niet meer te ontkomen”, aldus Hans Zwaanenburg, directeur van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT).

De markt wordt almaar inzichtelijker, waardoor de timmerindustrie en de eindgebruiker steeds dichter bij elkaar komen. Voor de eindgebruiker worden exploitatiekosten van een woning steeds meer van doorslaggevend belang, waardoor de laagste prijs minder bepalend wordt. De trend is, dat wordt gekozen voor de economisch meest rendabele en duurzame oplossing. Zwaanenburg: “Een duurzaam en onderhoudsarm product levert in de exploitatiefase een aanzienlijk hogere kostenbesparing op dan een lagere inkoopprijs.”

Andere aanpak
Maar deze manier van ondernemen vraagt een andere aanpak, weet Zwaanenburg: “Producenten en toeleveranciers worden ketenpartners, die niet alleen een product leveren, maar vanaf de ontwerpfase kennis en ervaring inbrengen. Dat vraagt niet alleen intensieve samenwerking tussen partijen, maar ook innovatieve en financiële inspanningen voor het ontwikkelen van gevraagde onderhoudsarme en levensloopbestendige houten producten en systemen.

“Ondanks dat de bouw aantrekt, is het ook nu nog vaak onvoldoende mogelijk om deze kosten door te berekenen. Willen we als timmerindustrie echter meedenken over nieuwe ontwikkelingen en toekomstgerichte innovaties doen, die absoluut noodzakelijk zijn om ook in de toekomst het houten bouwproduct een gezonde positie in de markt te geven, dan zijn prijsverhogingen van zo’n 8 procent (6 procent ter compensatie van grondstof en 2 procent voor innovatie) onontkoombaar. Deze prijsverhogingen zijn geen kwestie van prijspolitiek of prijsopdrijving, maar pure noodzaak om naar de toekomst gekeken innovaties te blijven verrichten en duurzame producten te blijven ontwikkelen die van ons als timmerindustrie worden gevraagd”, aldus Hans Zwaanenburg.

Lees 1488 keer Laatst aangepast op dinsdag, 22 december 2015 16:29

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl