logo tf

maandag, 05 september 2016 15:52

Constructief hout nog beter bereikbaar

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Metsa Wood Holland lanceert de vernieuwde versie van zijn rekensoftware Finnwood. Constructief en duurzaam PEFC-hout wordt nu nog beter bereikbaar voor de bouw. Door gebruik te maken van deze gratis rekensoftware op basis van Eurocode 5 kunnen constructeurs en architecten eenvoudig houtsecties berekenen en vergelijken.

Finnwood is een gratis programma voor de berekening van houten dragende elementen. Met het programma kunnen vloerbalken, gordingen, sporen en kolommen in diverse materialen als Kerto, Finnjoist en gezaagd hout worden berekend. Daarnaast kunnen er ook de in één richting overspannende houten kanaalplaten Kerto-Ripa voor vloeren en daken, worden berekend. Het programma biedt de mogelijkheden om met alle materialen van Metsä Wood en andere traditionele houtproducten, snel tot een betrouwbaar en optimaal ontwerp te komen.

Nieuw functionaliteiten
In de nieuwe versie zijn onder andere de volgende aanpassingen opgenomen:
· Verbeterde rekenregels voor sparingen en kepen. In Kerto kunnen nu bijvoorbeeld sparingen tot 70 procent van de hoogte constructief worden meegenomen;
· Kerto-Ripa-dakelementen kunnen met nóg efficiëntere secties (3 ribs) worden ontworpen;
· Bij de profielen worden ook de geometrische waarden vermeld (A, Iy, Wy);
· Opname Kerto Fineline-glasvliesgevels;
· Gebruiksvriendelijkere interface;
· Grafische verbeteringen.

Eenvoudige berekeningen
Om het rekenwerk eenvoudiger te maken bevat Finnwood een bibliotheek met een hoeveelheid voorgeprogrammeerde standaardsituaties waaruit gekozen kan worden. Alle relevante belastingen, afmetingen en element typen kunnen hierna door de gebruiker gewijzigd worden. Vervolgens voert het programma alle benodigde controles uit en helpt snel inzicht te krijgen in het gedrag van de constructie en de optimale profielmaten. Veranderingen in de opzet van de constructie worden altijd automatisch doorgerekend.

Controle volgens de norm
Alle berekeningen verlopen volgens de huidige Eurocode 5. Alle gebruikelijke belastingcombinaties en andere parameters zijn standaard aanwezig in het programma. Ook de kennis van jarenlang onderzoek door Metsä Wood, zoals deze is vastgelegd in officiële certificeringen (ETA’s, VTT certificaten), is in het programma verwerkt. De software is verder door een onafhankelijke derde partij getoetst. Het programma checkt naast de gebruikelijke eisen m.b.t. sterkte, stijfheid en stabiliteit ook het trillingsgedrag van vloeren.

Download Finnwood hier.

Lees 1244 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl