logo tf

donderdag, 16 februari 2017 14:11

Hout tegen klimaatverandering

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De bouwsector draagt voor circa 30 procent bij aan de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen wereldwijd en speelt daarom een cruciale rol bij het tegengaan van de klimaatverandering. Bouwen met hout is een deel van de oplossing omdat hout het enige bouwmateriaal is dat CO2 opslaat. Houtproducten als Kerto LVL, laten tijdens hun levensduur een verrassend kleine ecologische voetafdruk achter en kunnen in nagenoeg alle soorten gebouwen worden toegepast om koolstof op te slaan.

Bij het tegengaan van de klimaatverandering is het van belang om nieuwe manieren te vinden voor de opslag van koolstof uit de atmosfeer. De bouwsector kan een belangrijke rol spelen bij deze positieve ontwikkelingen door gebruik te maken van houten bouwmaterialen die koolstof hun gehele levensduur vasthouden. Houtproducten slaan circa 1 ton CO2 per 1 m3 op. “De droge massa van hout bestaat voor 50 procent uit koolstof. Deze koolstof wordt aan de atmosfeer onttrokken en draagt dus niet bij aan het broeikaseffect”, zegt Matti Kuittinen, architect en onderzoeker aan de Aalto Universiteit.
“Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw of het renoveren van een bestaand gebouw, moeten we kijken naar de uitstoot gedurende de totale levensduur van het pand”, vervolgt Dr. Frank Werner van Frank Werner Environment & Development.

In alle gebouwen toegepast
Op hout gebaseerde materialen kunnen op de meeste plaatsen in een gebouw worden toegepast. Zo kunnen ontwerpers en aannemers ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen realiseren. De grootste potentie voor de opslag van koolstof bevindt zich in buitenmuren, dragende vloeren en dakconstructies. Een voorbeeld is een passiefhuis ontworpen voor een koud klimaat met twee alternatieve combinaties van constructiematerialen: een houten frame met houtvezelisolatie en cellenbeton met EPS-isolatie.
“Beide opties gaven de gevel van het gebouw dezelfde energie-efficiëntie. De productie van de houten variant bracht echter circa 40 procent minder CO2-uitstoot met zich mee. Bovendien was de hoeveelheid koolstof opgeslagen in het houten frame bijna vier keer hoger dan in het alternatief”, vertelt Kuittinen.

Klimaatvriendelijk gedurende de gehele levenscyclus én daarna
Omdat er grote hoeveelheden koolstof kunnen worden opgeslagen in het toegepaste hout in gebouwen, is het van belang ervoor te zorgen dat deze koolstofopslag zo langdurig mogelijk is. Een lange levensduur vereist een goed ontwerp, vochtbescherming tijdens de bouw en een optimaal onderhoud. Als de houten bouwdelen van het gebouw niet meer worden gebruikt, kunnen deze worden gerecycled om er andere producten van te maken, zodat de koolstof uit de atmosfeer blijft opgeslagen. Na meervoudige recycling kunnen houten materialen worden gebruikt voor de productie van bio-energie.
“Als er nu opnieuw gebouwd zou worden, zouden hernieuwbare materialen een sleutelrol vervullen. Slimme groene bouwproducten dragen bij aan een verschuiving naar klimaatvriendelijker en duurzamer bouwen. De rest laten we over aan de ontwerpers en de aannemers”, zegt Werner tot besluit.

Wilt u meer weten over koolstofopslag door hout en duurzaam bouwen? Ga naar: www.metsawood.com/articles/

Lees 1085 keer Laatst aangepast op donderdag, 16 februari 2017 14:17

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl