logo tf

maandag, 27 augustus 2018 10:09

60 procent Belgisch hout gecertificeerd

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

In een studie over gecertificeerd hout stellen BOS+, Probos en Idea Consult vast dat het aandeel FSC- en PEFC-gecertificeerd primair hout op de Belgische markt in 2016 samen 59,5 procent bedroeg. Een positieve trend is duidelijk zichtbaar, maar grotere inspanningen zijn nodig rond gecertificeerd tropisch en gematigd hardhout en rond boscertificering in eigen land.

Hoe kunnen de houtinvoerder, de handelaar en uiteindelijk de consument de juiste keuze maken bij de aankoop van een product op basis van hout? Labels als FSC en PEFC bieden het beste antwoord op deze vraag. Het zijn de meest betrouwbare leidraden naar een houtig product van verantwoorde herkomst. Door te kiezen voor gecertificeerd hout geven particulieren, bedrijven en overheden een duidelijk signaal dat roofbouw van bossen geen optie is.

Transparantie
Ondanks de beloofde transparantie vanuit de houtsector, bleek het niet eenvoudig om alle data bijeen te sprokkelen. Cijfers over houtvolumes en herkomst waren heel moeilijk te verzamelen en de initiële respons was uitzonderlijk laag. BOS+ moedigt overheden, sectorfederaties, labels, maar vooral ook bedrijven aan om zo transparant mogelijk te zijn. Dit blijkt momenteel nog niet het geval.
Met de studie kon toch 42,8 procent van het volume aan primaire houtproducten (gezaagd hout en plaatmateriaal) dat in 2016 op de Belgische markt geconsumeerd werd, in beeld worden gebracht. In het totaal bedroeg het aandeel FSC- en PEFC-gecertificeerd primair hout samen 59,5 procent in 2016. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van de marktmeting van 2012 toen het aandeel gecertificeerd primair hout samen 40,5 procent bedroeg.

Lees 483 keer Laatst aangepast op dinsdag, 04 september 2018 10:36

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl