logo tf

maandag, 08 oktober 2018 10:48

Studenten veroorzaken revolutie in de bouw

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De bouw is een van de grootste CO2-vervuilende sectoren. Hoe dat anders kan, laten 150 studenten zien in de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair ’18-’19. Zij kunnen zorgen voor een revolutie in de bouw.

Op woensdag 10 oktober komen studenten uit heel Nederland naar de Tech Campus van ROC Midden Nederland in Nieuwegein voor SLIMCirculair ’18-‘19, om de bouw te laten zien dat circulair bouwen nu al kan. Deze kick-off is de start van een landelijke ontwerpwedstrijd om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp voor een lokale opdrachtgever.
Initiatiefnemer Tanja Nolten: “Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SLIMCirculair '18 - '19 is de wedstrijd voor studententeams die de stad slimmer en cooler maken.”

Extra impuls
Veel van de opdrachtgevers van de studententeams zijn gemeenten die de intentie hebben uitgesproken om het ontwerp ook echt te gaan bouwen. Een extra impuls voor de studenten die bruisen van creativiteit en energie om een innovatief ontwerp te maken en over een paar jaar bruisen van trots als hun gebouw daadwerkelijk gebouwd wordt. Want hoe geweldig is het als je als 18-jarige de tekeningen en berekeningen gemaakt hebt voor een recycling boulevard in Amsterdam, een multifunctioneel centrum in Aagtekerke of een eco-community in Hengelo dat echt verrijst.
Gastheer Bouw & Interieur College ROCMN levert een van de deelnemende teams. De studenten Bouwkunde doen mee met de volgende inzendingen: Groen schoolplein, Energie zelfvoorzienend bedrijventerrein en 'Kamers met Kansen': Kantoorpand herbestemmen tot studentwoningen.

Juryvoorzitter
Nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra is juryvoorzitter van SLIMCirculair. Hij breekt graag een lans voor het mbo omdat hij de kracht van jongeren in de techniek kent. Koornstra: “Zij komen met onverwachte invalshoeken. De gevestigde orde zou meer naar deze studenten moeten luisteren want zij zorgen voor innovaties en komen met ideeën die ervoor zorgen dat we de klimaatdoelstellingen kunnen halen.”
De jurycriteria waarmee de studenten rekening houden zijn niet mis. De gebouwen moeten energieneutraal of energieleverend zijn. Of zoals Koornstra het zegt: “Nul op de Meter of Beter!”. Maar ook circulair en klimaatadaptief.
Circulair bouwen met bij voorkeur natuurlijke bouwmaterialen is beter voor het milieu, het woon/werkgenot en uiteindelijk voor de portemonnee. Natuurlijke bouwmaterialen hebben talloze voordelen: ze komen uit de regio, absorberen CO2, zijn nagroeibaar en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Dit staat haaks op de chemische bouwmaterialen waarmee de bouw gewend is te werken. Dampen en fijnstof van chemische (bouw)materialen ademen velen van ons dagelijks in. Dit zorgt op termijn voor grote gezondheidsklachten, zeker als woningen en gebouwen hermetisch lucht- en dampdicht worden en er geen raam meer open kan.

Gezond verstand
Architect Raoul Vleugels is jurylid voor circulaire materialen en sterk voorstander van bouwen met biobased bouwmaterialen. Hij is blij met deze landelijke ontwerpwedstrijd: "Perfect dat deze challenge gericht is op mbo-studenten want er is een schrijnend tekort aan mensen met gezond verstand die ook nog wat kunnen."
De bouw in Nederland kan en moet beter. Nieuwe kennis en inventiviteit verbinden aan ondernemerskracht is van groot belang, Internationaal staat Nederland nog steeds boven in de lijst van energieslurpers en CO2-vervuilers. In juni 2019 is de finale. Dan kiest de vakjury onder leiding van Ruud Koornstra voor het beste ontwerp, gevolgd door de publieksprijs voor het meest aansprekende ontwerp.

Lees 609 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl