logo tf

maandag, 05 november 2018 09:28

Architectonische voordelen van hout

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De belangrijkste architectonische voordelen van houten materialen zijn hun lage gewicht, hoge sterkte en uitstraling, zo stelt Metsä. Daarnaast hebben houten producten zoals Kerto LVL, volgens het bedrijf ook architectonisch inspirerende en gezondheidsbevorderende kwaliteiten.

De natuurlijke kwaliteiten van hout, en dan met name het lage gewicht en de hoge sterkte, zijn noodzakelijk bij binnenstedelijk bouwen. De toepassing van hout in architectuur blijkt economisch, constructief efficiënt en visueel aantrekkelijk te zijn. “Net zoals de samengestelde structuur bomen hun lage gewicht en hoge sterkte geven, geldt dit ook voor houten producten. De Engineered Wood-balken doen qua sterkte niet onder voor betonnen en stalen alternatieven”, aldus Matti Kuittinen, architect en onderzoeker van Aalto University.

Grote overspanningen 
Naast het lage gewicht, waarderen designers houten materialen volgens Metsä met name vanwege hun snelle montagetijd en veelzijdigheid. Voor een sportcentrum in het Franse Clamart, pasten architecten Kerto LVL (gelamineerd fineerhout) toe in plaats van gelamineerd hout, dat normaliter wordt gebruikt voor het creëren van lange gebogen liggers. “Bij dit project leverde de complexe vorm – dubbelgebogen met grote overspanningen – enkele interessante technische uitdagingen op. Kerto LVL maakte de grote overspanningen en complexe rondingen mogelijk waar het sportcentrum nu om bekendstaat. De toepassing van een houten constructie bleek ook nog eens economisch, constructief efficiënt en visueel aantrekkelijk te zijn”, vertelt project manager-architect Gaétan Morales van Gaëtan Le Penhuel Architects.
In het Clamart-project verbindt de constructieve oplossing de gevel en het dak samen in een doorlopende structuur. Deze liet een grotere architectonische vrijheid toe, waardoor brede overspanningen mogelijk werden en de houten structuur zelf geoptimaliseerd werd.

Warmer en natuurlijker
Hout staat voor de natuurlijke omgeving waarvan gebruikers van een gebouw kunnen genieten en zelfs kunnen profiteren wat betreft hun gezondheid: door ernaar te kijken, het aan te raken en erdoor te worden omgeven.
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat er in ziekenhuizen en andere zorginstellingen vaker hout toegepast zou moeten worden. De aanwezigheid van hout levert een positieve bijdrage aan het welzijn en het herstel van de patiënten zorgt er ook voor dat zij minder pijn ervaren. Bovendien kan hout, in tegenstelling tot andere natuurlijke materialen, zowel voor de constructie als voor het design worden gebruikt: bijvoorbeeld in een zichtbare constructie, voor het interieur en voor meubels. “In dat opzicht is de toepassing van technisch hoogwaardige, duurzame houten elementen cruciaal voor de toekomst. Deze zorgen namelijk naast architectonische diversiteit voor design en kwaliteit van leven”, zegt Kuittinen.

Lees 536 keer Laatst aangepast op maandag, 05 november 2018 09:33

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl