logo tf

maandag, 05 november 2018 09:34

Whitepaper over hout en brandveiligheid

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Houtindustrie Veteka heeft onlangs op zijn website de whitepaper ‘Decoratieve wandbekleding en brandveiligheid’ gelanceerd. In het whitepaper worden de voordelen van (brandvertragend) hout benoemd en wordt uitgelegd wat het Bouwbesluit zegt over het brandgedrag van hout wanneer dit decoratief wordt toegepast op binnenwanden.

“Met bijna een halve eeuw aan ervaring in de houtverwerkende branche weten we als geen ander wat er wel en niet mogelijk is als het gaat om hout.”, zegt Salesmanager Willem van Merrienboer van Veteka. “Naar architecten toe vervult Veteka een adviserende rol op het gebied van hout, houtsoorten en houtbewerking. We merken dat er veel vragen zijn omtrent het toepassen van hout en de brandveiligheidseisen die staan in het Bouwbesluit.” Van Merrienboer vervolgt: “Hout brandt, maar de brandeigenschappen zijn gunstig, en dat weet niet iedereen. Het is dan ook niet zonder reden dat hout vaak wordt gebruikt voor branddeuren of als isolatiemateriaal. Hout verdient een beter imago, en met de whitepaper wil Veteka hieraan bijdragen.”

Brandvertragend hout vergroot de mogelijkheid om te bouwen met hout
Door hout brandvertragend te impregneren kan het worden toegepast in situaties waar dit anders vanwege de vereiste brandklasse niet mogelijk is. Van Merrienboer: “Het is belangrijk te weten dat het toegepaste impregneermiddel samen met het verfsysteem voldoen aan Euroklasse B volgens NEN EN 13501-1. Het woordje “samen” is hierbij van groot belang en wordt vaak vergeten. Een ‘normaal’ verfsysteem kan er namelijk voor zorgen dat de behaalde brandklasse teruggaat naar C of mogelijk hoger.”
In de whitepaper hebben we uiteengezet wat de architect moet weten over de brandveiligheidseisen voor houten wandbekleding en over het brandvertragend impregneren van hout. Hierdoor is men in staat de juiste keuze te maken als het gaat om (brandvertragend) hout en weet men ongewenste situaties te voorkomen.”

De whitepaper ‘Decoratieve houten wandbekleding en brandveiligheid’ is te downloaden op de website van Veteka: www.veteka.nl/whitepaper.

Lees 518 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl