logo tf

maandag, 03 december 2018 11:04

Norm voor inbraakwerend hang- en sluitwerk voor commentaar gepubliceerd

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

NEN heeft Ontwerp NEN 5089 ‘Inbraakwerend hang- en sluitwerk - Classificatie, eisen en beproevingsmethoden’ voor commentaar gepubliceerd. Commentaar is belangrijk, want dit kan de norm nog beter laten aansluiten bij de praktijk. Indienen van commentaar kan tot 1 maart 2019.

NEN 5089 verwijst Europese normen voor hang- en sluitwerkproducten enerzijds, en de normen voor complete gevelelementen anderzijds. Beide groepen van normen beschrijven methoden om de inbraakwerendheid van producten te bepalen, en classificaties daarvan. Omdat deze methoden soms verschillend zijn, brengt NEN de NEN 5089 uit. NEN 5089 kan gebruikt worden in het kader van certificatie.

Wijzigingen ten opzichte van NEN 5089:2009
Afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe producten voor inbraakveiligheid op de Nederlandse markt gekomen, denk bijvoorbeeld aan:
- elektromechanische cilinders;
- elektronische sloten;
- meerpuntssloten;
- hangsloten;
- mechatronisch deurbeslag.

Bij deze nieuwe producten horen ook nieuwe normen, classificaties en bepalingsmethoden; Ontwerp NEN 5089 heeft deze vernieuwingen opgenomen. Ook heeft de NEN de representatieve gevelelementen aangepast aan de maatvoeringen en specificaties, zoals die op dit moment door de testinstituten gehanteerd worden. Deze zijn beschreven in bijlage A.

Commentaar indienen
Belanghebbenden kunnen tot 1 maart 2019 commentaar indienen via normontwerpen.nen.nl.

Lees 575 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl