logo tf

donderdag, 10 januari 2019 10:57

ClipHut winnaar Open Source Wood

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

ClipHut kreeg van Metsä Wood onlangs de Open Source Wood Award uitgereikt. Open Source Wood is een online samenwerkingsplatform voor architecten, ingenieurs en ontwerpers waarop innovatieve ideeën voor modulaire houtconstructies kunnen worden gedeeld. Gebruikers kunnen hun projecten en concepten voor feedback en samenwerkingsmogelijkheden uploaden op het platform. De experts van Metsä Wood evalueren de inzendingen en de prijzen worden uitgereikt aan de meest innovatieve ideeën, zoals ClipHut.

"ClipHut is het eerste idee dat ik heb gezien waarbij een handvol stukjes kan worden gebruikt om een gebouw van praktisch elke vorm te bouwen. Het gebruik van plug-in-verbindingen voor prefab-componenten zorgt voor een snelle montage op de bouwplaats", aldus Jussi Björman, technisch directeur bij Metsä Wood.

Constructief bouwsysteem
ClipHut is een parametrisch gegenereerd constructief bouwsysteem dat kan worden aangepast aan de regionale bouwvoorschriften. Het systeem is ontworpen door een interdisciplinair team aan de universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Ostwestfalen-Lippe, Duitsland. De visie van het ClipHut-team was om nieuwe oplossingen in de bouw te ontwikkelen om het bouwen toegankelijker en betaalbaarder te maken.
Het systeem is gebaseerd op een innovatief klemmechanisme dat de componenten stevig met elkaar verbindt. De gebruiker voert de bouwspecificaties in binnen een raster van punten in de programmeersoftware van ClipHut. Het systeem berekent vervolgens een structurele rasterconfiguratie en maakt tekeningen voor een set onderdelen voor de gebruiker.
"U krijgt de stukken niet kant-en-klaar geleverd, maar u kunt met de tekeningen naar een timmerman of bedrijf gaan die de stukken met bepaalde machines kunnen maken, zoals CNC- of 3D-printers", legt Maria Wilkens, de projectmanager van ClipHut uit. De schaal van de module, het geïntegreerde nummeringssysteem en de eenvoudige verbindingen maken montage eenvoudig, zelfs voor een leek met beperkte bouwervaring.

Lees 348 keer Laatst aangepast op donderdag, 10 januari 2019 11:04

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl