logo tf

maandag, 05 november 2018 09:20

De 1.000ste Speedcut 3 staat in Hem

Maar liefst 750 mensen kwamen hem begin oktober tijdens de open dag bekijken. De nieuwe Hundegger Speedcut 3 van Bouw’85 Prefab Houtconstructies in Hem mag met zijn 32 m dan ook gezien worden. En hij is ook nog eens het 1.000ste verkochte exemplaar van de Duitse machinefabrikant. “We waren toe aan productieverandering”, zegt directeur Joey Besseling.

32 meter lang is hij maar liefst en daarmee neemt hij voor een overgroot gedeelte de kopse kant van de drie jaar geleden in gebruik genomen tweede bedrijfshal in beslag. Wie nauwkeurig kijkt, ziet dat de nieuwe Speedcut 3 zaagrobot op deze plek past als een handschoen. De machine is vakkundig onder een spant geschoven, met nog enkele centimeters speling. “Dat is samen met Tijhuis en Hundegger helemaal uitgedokterd”, zegt directeur Joey Besseling van Bouw’85 Prefab Houtconstructies in het Noord-Hollandse Hem. De onderneming produceert daken, vloeren, gevels en dakkapellen voor nieuwbouw en renovatie, maar ook complete villa- en bungalowwoningen. Aan de plaatsing van de Speedcut ging een bijna drie jaar durend denkproces vooraf. “Door de hogere isolatiewaarde verandert het formaat van de prefab houtconstructies, en pas je bijvoorbeeld steeds bredere planken toe”, zegt Besseling. “Onze oude productiesituatie dreef voornamelijk op handbediende machines. Dat betekende veel nabewerkingen. Met de Speedcut is dat buiten te sluiten. Hij is flexibel, kan veel bewerkingen uitvoeren en nabewerking is eigenlijk niet nodig. Deze investering stelt ons in staat om nieuwe productieprocessen te initiëren. We kunnen nu niet alleen sneller, maar ook kwalitatief beter produceren.”
De opkrabbelende bouwmarkt was eigenlijk pas twee jaar geleden goed genoeg om een dergelijke investering te doen. Besseling moest echter genoegen nemen met een lange levertijd. Toen er onverwacht een machine vrijkwam, hakte hij de knoop snel door. Het betekende dat hij niet alleen eerder dan gedacht met zijn investering aan de slag kon, maar het bleek ook nog eens het 1.000ste productie-exemplaar te zijn.

Zestig
Reint Baan, van importeur Tijhuis Houtbewerkingsmach-ines in Hengelo, zegt: “De Speedcut is een van de paradepaardjes van Hundegger. In de standaarduitvoering, met alleen het zaagaggregaat, heeft de SC-3 al ongekende mogelijkheden. Deze kunnen nog verder uitgebreid worden met extra frees- en booraggregaten, zoals in Hem. Bovendien zorgt het systeem voor absolute nauwkeurigheid.Houtaf-metingen van 20 x 40 mm tot 160 x 450 mm (optie 200 x 450 mm) kunnen zonder omstellen van de machine door elkaar worden verwerkt. De SC-3 positioneert de werkstukken aan de aan- en afvoerzijde met aparte transportsystemen. Dit maakt een maximum aan capaciteit en nauwkeurigheid mogelijk zonder omstellen. Met de Speedcut kunnen ook op elkaar gestapelde werkstukken getransporteerd, automatisch ingevoerd en nauwkeurig bewerkt worden. Een groot deel van de verkochte exemplaren draait in Noord-Amerika, Noord-Europa, Japan en China, maar we zijn als Tijhuis trots dat er in Nederland inmiddels zestig staan, waaronder nu dus het 1.000ste productie-exemplaar.”

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 11-2018.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl