logo tf

maandag, 10 december 2018 08:46

Geen kozijn te zwaar

Westo Engineering Machinebouw in Stokkum en timmerfabrikant Carel Doornenbal hebben de krachten verenigd in het ontwerp en de bouw van een kozijnenhandler. Deze maakt een eind aan sjouw- en sjorwerk tijdens afmonteren en beglazen, is zowel verticaal als horizontaal in te zetten en levert een grote bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het eerste exemplaar verhuist over enkele weken van de Westo-werkplaats naar Timmerselekt Doornenbal in Veenendaal. De ontwerpers zien een grote toekomst voor hun vinding en zoeken de samenwerking met verkooporganisaties.

Vele handen maken licht werk. Maar al dat oppakken en afleggen van kozijnen gaat niet alleen ten koste van de productiesnelheid, maar wordt bij grotere afmetingen en dubbele- en triplebeglazing met alleen spierkracht ook onmogelijk. Railsystemen ondervangen dat, maar bereiken vaak niet alle in de timmerindustrie gebruikelijke werk-
stations. Westo Engineering Machinebouw in Stokkum heeft een lange traditie in ontwerp en bouw van zogenoemde kozijncarriers. Zo is er de befaamde Spin die begon in een uitvoering om circa honderd kilo zware elementen door de fabriek op hun plek te transporteren. De meest recente versie kozijnmanipulator (type 200 en 300 voor het respectievelijk overnemen vanuit de rail en daarna direct te kanten dan wel te liften en te kantelen) zijn ontwikkeld tot 400 kg kozijngewicht. Deze zijn beide uit te voeren met een overname uit een- of tweepuntsophanging. De Spin heeft inmiddels gretig aftrek gevonden in de Nederlandse timmerindustrie. Welling schat het aantal in gebruik zijnde exemplaren op circa 120. Daarna kwamen kozijncarriers voor de opsluitbank, maar het finale antwoord voor een goede ondersteuning bij afmontage en beglazing bestond nog niet.

Verticaal én horizontaal
“Kozijnen blijven maar groter en zwaarder worden”, zegt eigenaar Theo Welling van Westo die het bedrijf samen met zonen Hubert en Boudewijn runt. “Behalve voor de handling heeft dat ook gevolgen voor afmontage en beglazing. Veel timmerfabrikanten kiezen voor horizontale afmontage op schragen. Ideaal is dat niet omdat je het kozijn op die manier niet van beide zijden bereikbaar is. Verticale afmontage ondervangt dat probleem, maar door de grotere afmetingen staat het keukentrappetje altijd in de buurt. Wie de afmontage op die manier gadeslaat zit medewerkers vele verticale meters op een dag maken.”
Carel Doornenbal van Timmerselect Doornenbal in Veenendaal was een van de eerste timmerfabrikanten die om die reden een dubbele verticale en liftbare opsluitbank ontwikkelde in een A-opstelling. Doornenbal zegt: “Niemand had hem, dus hebben we hem zelf maar ontwikkeld. Idealiter wil je al bij de opsluitbank een kozijn ophangen en deze zonder tussenkomst van handjes door spuiterij en afmontage loodsen. Elke handeling die je tussendoor doet met afnemen en ophangen is extra tijd en energie.” Toen Welling met klantvragen werd geconfronteerd om ook zo’n liftbare verticale bank te ontwikkelen, werd besloten gezamenlijk een kantel-lift-systeem te ontwikkelen dat zowel het kozijn aan beide zijden gemakkelijk bereikbaar maakt, en zowel verticale als horizontale afmontage en beglazing mogelijk maakt.

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 12-2018.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl