logo tf

maandag, 10 december 2018 08:55

Houtmodificatie, recept voor hoogwaardig maatwerk

Hedendaagse houttechnologie maakt het mogelijk om de houtkeuze zeer nauwkeurig af te stemmen op de toepassing. Onlangs troffen wetenschappers, houttechnologen en ondernemers in de houtbranches elkaar op hun tweejaarlijkse conferentie ECW9. Gemodificeerd hout is tot aan China toe als moderne grondstof sterk in opkomst.

Dit najaar kwamen honderdzestig houtprofessionals uit vier werelddelen naar Burgers Zoo in Arnhem voor de negende ‘European Conference on Wood Modification’ (ECWM9). Voorzitter van het ECWM9-organisatieteam en SHR-expert op het gebied van houtmodificatie Bôke Tjeerdsma kijkt een maand later, op zijn werkplek in het SHR-kantoor in Wageningen, terug op een geslaagde ontmoeting van wetenschap, techniek en houtindustrie. Tjeerdsma: ”Onderzoek naar houtmodificatie bestaat al bijna honderd jaar. De laatste dertig jaar is vooral besteed aan specifiek en marktgericht onderzoek. De laatst jaren groeit het aantal modificatiebedrijven. Nederland slaat internationaal geen slecht figuur met de drie belangrijkste technieken voor houtmodificatie binnen de grenzen. Dat wil zeggen: chemische modificatie, thermische modificatie en gecombineerde behandelingstechnieken zoals het brandvertragend behandelen van thermisch en chemisch gemodificeerd hout.

Duurzaam en duurzaam
Voordat hij inhoudelijk ingaat op de resultaten van de ECWM9, wil Tjeerdsma eerst een hardnekkige begripsverwarring uit de wereld helpen. Tjeerdsma: “Houtmodificatie is een ander en veel ruimer begrip dan het traditionele ‘houtverduurzaming’. Dat laatste was de aanduiding voor het impregneren van hout met toxische middelen tegen schimmel en bacteriën. Met houtmodificatie ga je zonder toxische stoffen de structuur van het hout veranderen. Daardoor wordt hout minder vatbaar voor wateropname en aantasting door schimmels en bacteriën waardoor het beter presteert, langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft. Bovendien kunnen we met houtmodificatie het minder hoogwaardige hout en ook houtafval geschikt maken voor hoogwaardige toepassingen.”

Welke belangwekkende ontwikkelingen in houtmodificatie heeft u gesignaleerd tijdens de ECWM9?
Tjeerdsma: “Interessant is de differentiatie die er nu ontstaat in houtmodificatie. Architecten kijken steeds meer naar verschillende houttoepassingen. In de ontwerpsfeer wordt het belangrijker hoe hout wordt ervaren, zowel binnen als buiten. Er wordt nu ook meer gebruikgemaakt van combinaties van modificatie en specifieke behandelingen. Met een combinatie van thermische modificatie en behandeling met hars kun je hout bijvoorbeeld extra sterkte en hardheid geven waardoor het geschikt is voor vloeren. Door deze vernieuwingen wordt de vraag aan modificatietechnologen steeds duidelijker. Die luidt nu: ‘Met welke behandelingen kun je bepaalde eigenschappen van hout verbeteren en hoe kan dat geïntegreerd worden in het modificatieproces?’ Antwoorden moeten houttechnologen nu aanreiken aan de markt.”

Circulariteit
In Arnhem kwam houttechnoloog Yanjun Xie uit China vertellen hoe snel zijn land een achterstand ten opzichte van Europa inhaalt. Met eigen expertise en geïmporteerde kennis hebben Chinese houtonderzoekers binnen tien jaar een complete industriële productie van chemisch gemodificeerd hout opgezet. De grootste modificatiefabriek, de Aimeisen Wood-Working Co. Ltd, startte in 2007 in Handan (provincie Hebei) en heeft een productiecapaciteit van 300.000 kuub per jaar. In de Chinese houtprocesindustrie wordt houtmodificatie vaak gecombineerd met een harsbehandeling met het oog op specifiek gebruik voor vloeren, meubels, decoratie en toepassingen in het landschap. In de EU vragen nu vooral de duurzame aspecten van houtmodificatie de aandacht. De Finse houtwetenschapper Henrik Heräjärvi onderzocht hoe houtmodificatie een rol kan spelen in de doelstellingen van het nieuwe EU-beleid voor omgaan met afvalstromen (2018). Hij constateert dat er nog te weinig aandacht is voor de circulariteit en speciaal de recyclebaarheid van gemodificeerd hout. Hij waarschuwt voor een ongunstige positie van gemodificeerd hout in de concurrentie om de beste milieuprestatie van producten en gebouwen (MPG).Wat dit betreft beschouwt zijn eigen land als goed voorbeeld.

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 12-2018.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl