Ga naar hoofdinhoud

Giftige nasleep faillissement Nederlandse Hout Coating

Het faillissement van de Nederlandse Hout Coating en haar dochterbedrijven waaronder Wood and Colors krijgt een giftige nasleep. Curator Mink Severiens laat weten dat er 159 vaten met elk duizend liter gevaarlijk afvalwater in Oldenzaal zijn aangetrokken.

In zijn verslag over het faillissement van de Nederlandse Hout Coating uit Oldenzaal rept Severiens over ‘afvalwater met daarin kankerverwekkende stoffen in plastic tanks.’

De kosten voor het opruimen hiervan bedragen ongeveer 144.000 euro, terwijl de boedel van het failliete bedrijf slechts 418 euro is.  De gemeente Oldenzaal wil dat de curator de boel laat opruimen en heeft daarom een last onder dwangsom opgelegd van 160.000 euro. Ook om zo te voorkomen dat gemeenschapsgeld moet worden aangewend om milieuschade te voorkomen.

Severiens: ‘Maar dat geld is er helemaal niet en kan ik ook niet uit het faillissement halen. Het pand werd gehuurd,  de houtvoorraad is zeer gering en de meeste blikken verf zijn aangebroken.’

De curator heeft de gemeente daarom verzocht om een last onder bestuursdwang uit te vaardigen. Oldenzaal kan dan zelf de vaten laten opruimen. De kosten kan het college van B&W dan ten laste van de boedel indienen, mochten er nog opbrengsten uit het faillissement voortvloeien.

Onaangename verrassing

Curator Severiens noemt de vaten met vervuild afvalwater een onaangename verrassing. ‘NHC probeerde ons de toegang tot het terrein te weigeren maar we zijn er toch in geslaagd er te kijken. We zagen diverse ruimtes waar we niet in konden door blokkades van betonblokken. Containers waren afgesloten met hangsloten. Andere vaten waren verstopt onder zeil.’

In totaal werden er in de loods 101 vaten aangetroffen. In de zeecontainers buiten stonden 58 vaten met zwart gekleurde vloeistof. Voor het opslaan van zo’n grote hoeveelheid is een omgevingsvergunning nodig en die heeft het bedrijf niet. Het gaat dus om een illegale activiteit.

De Omgevingsdienst Twente heeft sterke vermoedens dat het water in de vaten is vervuild met een impregneermiddel dat de zeer giftige stof propiconazool bevat.

De dienst meldt verder dat bij lekkage van de vaten bodemverontreiniging ontstaat. ‘De vaten staan onbeheerd op het terrein, er kan niet snel worden ingegrepen bij een lek. Ook is onbekend of de vaten wel bestand zijn tegen de stoffen in het water.’ De locatie is verzegeld en niet toegankelijk.

Oorzaak faillissement

In het verslag meldt de curator als oorzaak van het faillissement een fors omzetverlies (60 procent) volgens opgave van de bestuurder van NHC. Ook er is een hoge schuldenlast bij de Belastingdienst (242.531,73 euro) en het Pensioenfonds, mede door corona. ‘Ik ga onderzoeken of dit klopt,’ stelt Severiens. ‘Ik heb ook het idee dat er activa zijn verdwenen. Ook dat moet ik verder onderzoeken.’

Ten tijde van het faillissement werkten er nog 15 mensen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden