Ga naar hoofdinhoud

‘MUF-lijm: veilig en gezond voor houten gebouwen’

Recent ontstond discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van MUF-lijm door een artikel op Architectenweb. Sommige MUF-lijmsoorten kunnen formaldehyde uitstoten. De DERIX-groep bevestigt dat hun lijm volledig veilig is.

Formaldehyde is een gas dat verschillende industrieën gebruiken. Het gas kan schadelijk zijn in hoge concentraties: vanaf bepaalde hoeveelheden kan het giftig en kankerverwekkend zijn. Het is dus cruciaal om de uitstoot ervan te minimaliseren. De DERIX-groep gebruikt een speciaal ontwikkelde MUF-lijm, GripPro Plus van AkzoNobel. Deze lijm blijft volgens het bedrijf ruimschoots binnen de toegestane emissiewaarden.

Onafhankelijke tests MUF-lijm

Volgens het artikel op Architectenweb kunnen MUF-lijmsoorten schadelijk zijn voor de gezondheid vanwege de formaldehyde die hieruit tijdens de levensduur van het gebouw vrijkomt. Het eco-INSTITUT en Casco Adhesives hebben in opdracht van de DERIX-groep diverse onafhankelijke tests uitgevoerd om dit te weerleggen. Deze bevestigen de als veilig genormeerde emissiewaarden. ‘Zo werd bij een test een formaldehyde-uitstoot van slechts 25 microgram per kubieke meter gemeten na drie dagen en slechts 13 microgram per kubieke meter na 28 dagen’, aldus de DERIX-groep.

Onder grenswaarden

De gemeten uitstoot ligt onder de Belgische richtlijn van 30 microgram en de BREEAM NL-norm van 60 microgram per kubieke meter. De DERIX-groep hierover: ‘Het is belangrijk om de blootstelling aan dit gas zoveel mogelijk te beperken. We zijn ons bewust van de risico’s en gebruiken daarom een MUF-lijm waaruit een minimale hoeveelheid formaldehyde vrijkomt, ver onder de toegestane grenswaarden.’ Lees verderop hoe het zit met deze grenswaarden en waarom de Belgische richtlijn cruciaal is.

Biobased PUR-lijm

Naast de volgens het bedrijf veilige MUF-lijm introduceert DERIX ook een biobased PUR-lijm, Loctite HB S Eco van Henkel. Deze lijm bevat geen formaldehyde en voldoet aan alle VOC-grenswaarden. ‘De conclusie is duidelijk: onze MUF-lijm vormt geen gevaar voor bewoners of gebruikers van houten gebouwen’, aldus de DERIX-groep.

Voor meer details over de tests en normen, bezoek de officiële website van de DERIX-groep.

Grenswaarden voor formaldehydeblootstelling

Formaldehyde is een gas dat voor irritatie van de neus en keel(slijmvliezen) kan zorgen. Sinds 2014 is formaldehyde ook geclassificeerd als kankerverwekkend. Daarom is het van belang om blootstelling eraan zoveel mogelijk te beperken.

Het Bbl schrijft in artikel 6.26 voor dat de concentratie formaldehyde in de binnenlucht van bouwwerken niet hoger mag zijn dan 120 µg/m3. Deze grenswaarde is nog afkomstig uit de periode dat formaldehyde als ‘mogelijk kankerverwekkend’ werd beschouwd. De Belgische Hoge Raad was in 2012[3] van mening dat de grenswaarde van 100-120 µg/m3de gezondheid bij langdurige blootstelling, zoals bij bewoners van woningen, onvoldoende beschermt. Die raad adviseerde een grenswaarde van 30 µg/m3te hanteren voor het binnenmilieu. Ook het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) heeft de risicobeoordeling voor formaldehydehoudend materiaal inmiddels herzien en halveert de wettelijk toegestane formaldehyde-uitstoot van bouwmaterialen per 1 januari 2026[4]. Om aan te sluiten bij de veranderende inzichten ten aanzien van formaldehydeblootstelling, worden in dit artikel de adviesgrenswaarden van de Belgische Hoge Raad als referentieniveau gehanteerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden