Ga naar hoofdinhoud

NBVT-sectie Houtbouwsystemen wil houtbouwkennis vergroten

Mariëtte Willems.

Houtbouw heeft de wind in de zeilen. De sectie Houtbouwsystemen van de NBVT zeilt scherp aan de wind om de kennis van houtbouwsystemen (hsb, CLT) bij zowel opdrachtgevers als de achterban uit te breiden. Het keurmerk HoutbouwersNL draagt hieraan bij. “De wil om in hout te bouwen, groeit”, aldus Mariëtte Willems, secretaris van de NBVT-sectie Houtbouwsystemen. “Maar een goede start vanaf het ontwerpproces met de juiste kennispartner is cruciaal voor succes.”

Onder de naam Houtbouw Lente startten acht Brabantse woningcorporaties in 2020 met de opschaling van houtbouw. Hun ambitie is om 100 procent houtbouw te realiseren in Brabant. Met zo’n 20 voorloopprojecten en 1.000 woningen vervullen zij momenteel een koplopersrol bij het opschalen van bouwen in hout. Het doel: langjarige vastlegging van CO2 en reductie van de milieu-impact voor de huidige en toekomstige bewoners.

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) wil middels het MRA Houtbouw Convenant, dat in 2021 van start ging, vanaf 2025 20 procent van de woningproductie in hout en andere biobased materialen uitvoeren. Dat levert jaarlijks een reductie van circa 220.000 ton CO2-uitstoot op en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van stikstof. De 140 ondertekenaars en 25 vastgoedpartners van het convenant kiezen steeds vaker voor houtbouw en biobased bouwen bij de voorbereiding en uitvoering van nieuwe woningbouwprojecten. Het programmateam houtbouw van de MRA hoort van verschillende vastgoedpartijen dat er ‘geen weg terug meer is’.

Handboek

“Er is ook geen weg meer terug”, bevestigt Willems. “Maar een dergelijke ontwikkeling vraagt om kennisontwikkeling en kennisdeling. Want hoe bouw je in hout en hoe pak je het proces aan? Dat is belangrijk bij de uitvraag. Onze sectie wil die bestaande kennisleemte bij corporaties vullen.” Tot 2030 zijn er 900.000 nieuwe woningen nodig, met een grote behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen. Tien jaar geleden leverden corporaties bijna 30.000 betaalbare woningen op. In 2021 bouwden corporaties 16.900 woningen en zij hebben plannen klaarliggen voor meer woningen. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, streeft naar een productie van minstens 25.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar. Dat is de reden dat Centrum Hout en NBVT samen met de al genoemde Houtbouw Lente op 26 februari jl. het nieuwe handboek ‘Woningbouw in hout’ overhandigden aan Martin van Rijn, voorzitter van Aedes.

Willems: “Het nieuwe handboek helpt corporaties die willen bouwen met hout en andere partijen die interesse hebben in houtbouw voor woningen. Veel corporaties hebben vragen over bouwkosten, geluid, brandveiligheid, ervaringen van bewoners en de beschikbaarheid van bouwhout. Daar gaat het handboek op in.” De publicatie is een nieuwe versie van de editie uit 2021, aangevuld met voorbeeldprojecten en nieuwe informatie over biobased bouwmaterialen. Ook is de vier jaar ervaring van de acht Brabantse corporaties van Houtbouw Lente in de uitgave verwerkt. Centrum Hout ontwikkelde het handboek voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), namens PIANOo (Buyer Group Houtbouw) en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. De uitgave is gratis te downloaden via houtbouwsystemen.nl/kennisdeling.

Focusgebieden van de Sectie Houtbouwsystemen

Sectie Houtbouwsystemen is onderdeel van de NBVT en deze branchevereniging is weer onderdeel van het kennisinstituut Centrum Hout. “Sectie Houtbouwsystemen ontplooit activiteiten in vier focusgebieden”, aldus Willems. “Als eerste hebben we met het keurmerk HoutbouwersNL de combinatie van zekerheid van kwaliteit en duurzaamheidsvoordelen gerealiseerd. Bedrijven met het keurmerk zijn gespecialiseerd in het produceren van elementen en modules van houtskeletbouw, CLT of combinaties hiervan. Ze worden geleverd als dak- en gevelelementen, maar ook als complete woningen of utiliteitsgebouwen. Tweede focuspunt is en blijft het inspelen op de Wkb. Wij kunnen de bouwkwaliteit conform het nieuwe Bbl altijd aantonen. Dat vergemakkelijkt het bouwen en neemt de opdrachtgever veel zorg uit handen.”

De derde en vierde focuspunten spelen in op actuele ontwikkelingen: biobased bouwen en brandveiligheid. Willems: “De Nationale Aanpak Biobased Bouwen beschrijft de doelen, activiteiten en organisaties die nodig zijn om de markt voor biogrondstoffen in de bouw snel op te schalen. Deze materialen kunnen geschikt zijn als isolatiemateriaal of plaatmateriaal en raken daarmee direct de bouwactiviteiten van onze leden.”

Een belangrijk onderdeel van de brandveiligheid van een houten gebouw is de materialisering en detaillering, dus ook dat krijgt aandacht. Willems: “Het is een wijdverbreid misverstand dat gebouwen uit houtbouwsystemen brand- gevaarlijk zijn. Ook hsb- en CLT-bouwsystemen voldoen aan de eisen op het gebied van brandveiligheid. De eisen die aan de brandwerendheid van een constructie worden gesteld, variëren (tussen bijvoorbeeld 30, 60, 90 en 120 minuten). Keuzes in type en maatvoering van hout, isolatie en beplatingen leiden tot oplossingen. Ook dat is een kwestie van kennis die onze leden in huis hebben en waarvan al in het ontwerpproces geprofiteerd kan worden.”

Podcast

De sectie Houtbouwsystemen zet voor de kennisverspreiding verschillende communicatiekanalen in: websites, sociale media, beurzen en webinars. De meest recente activiteit is de achtdelige podcastserie HoutbouwCast. Daar is Het Houtblad in maart mee begonnen en deze is te beluisteren op houtblad.nl, Youtube (met beeld) en de beschikbare
podcastplatforms. Willems: “Onze leden zijn gebaat bij continuïteit van de vraag. We staan als sector klaar om op te schalen, maar dat kan alleen bij een continue vraag naar onze producten. We doen er dan ook alles aan om de wil om te bouwen in hout te ondersteunen en te blijven voeden met kennis en promotie.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden