Ga naar hoofdinhoud

RoofDesigner van CADblanche versnelt engineering

Het soort dak dat de gebruiker produceert is helemaal op onderdelen ontleed in leading en depending parameters.

CADblanche in Rosmalen heeft naam opgebouwd in de digitale innovatie met de productie van prefab betondelen. Wat in beton kan, kan ook in hout. Samen met grote spelers in de dakproductie en bouwsystemen ontwikkelde het bedrijf de CADblanche RoofDesigner, een engineeringtool om prefab HSB-dakconstructies te configureren en te produceren. Timmerfabrikant sprak met productadviseur Johan de Groot en softwareontwikkelaar Daniel Heurlin.

De groeiende vraag naar houten bouwdelen geeft rationalisatie van de productie een duw in de rug. Zeker in de werkvoorbereiding. En laat dat nou juist een tak van sport zijn die zich op basis van een veelheid aan gegevens goed laat automatiseren. CADblanche is ontstaan uit de ontwikkelafdeling van Wagemaker in Rosmalen, ingenieurs- en adviesbureau voor civiele bouwconstructies. “In elk project zit in basis veel repetitie”, zegt productadviseur Johan de Groot van CADblanche. “Daar kom je als adviesbureau al snel achter. We zijn als ontwikkelteam aan de slag gegaan om dat ‘herhaalwerk’ er zoveel mogelijk uit te halen. Dat was zo succesvol dat het balletje is gaan rollen en we nu als zelfstandig softwarehuis een veelheid aan klanten bedienen. We begonnen in de betonsector en met de CADblanche RoofDesigner zijn we nu ook in de industrie van prefab houten delen actief.”

Bouwconcept

De basis van de CADblanche RoofDesigner is een configurator waarmee op basis van parameters een scharnierkap is te configureren. Dat een scharnierkap is gekozen, komt op aanvraag van De Groot Vroomshoop. Die is ook de eerste gebruiker. “Maar feitelijk kun je dezelfde systematiek hanteren voor elk bouwconcept”, zegt De Groot. “Wat we willen laten zien is dat de bouw goed te automatiseren valt vanuit brondata. We zien dat iedereen een machine koopt, maar dan begint het pas. Met welke data voed je de machine? Als je de scope van je bouwconcept kadert tot een parametrisch principe, dan is het door ons team perfect te automatiseren. We hebben het dan over steentjes op een wand zetten, het produceren van ribbenvloeren en kanaalplaten, etc. De producent weet hoe hij de productie invult en welke randvoorwaarden daarbij horen. Ons specialisme is dat voor hen te achterhalen en te gebruiken.”

Softwareontwikkelaar Daniel Heurlin vult aan: “Als je de productie op basis van die regels organiseert, heb je engineering alleen nodig voor de ontwikkeling van je producten, maar niet bij de productie ervan.” De Groot: “Dat doet de betreffende tool met gevalideerde data richting productie. Zo kan onze CADblanche ExportAll alle manuele routines naar productie voor zijn rekening nemen. De productie begint dan direct vanuit het configuratiemodel na een druk op de knop. En dat scheelt tijd, energie en faalkosten.”

Productadviseur Jacob de Groot (l) en ontwikkelaar Daniel Heurlin.
Productadviseur Johan de Groot (l) en ontwikkelaar Daniel Heurlin.

Configurator

De CADblanche RoofDesigner versnelt de engineering. Hoe werk het? Het soort dak dat de gebruiker produceert is helemaal op onderdelen ontleed in zogenoemde leading en depending parameters. De leading parameters leiden de gebruiker naar een oplossing. De depending parameters zitten op de achtergrond en vormen de basis van het te maken product. Deze twee parametersets zijn als het ware geschakeld in een als-dan-confi guratie. “Het uitzoekwerk naar deze parameters en het op orde brengen van de datastructuur is het fundament van een goed functionerende configurator”, aldus De Groot. “Daar moet je voldoende aandacht aan geven, anders loop je verderop in het proces vast. Je moet ook keuzes maken op basis van de meest voorkomende uitvoeringen van je bouwconcept. De specials kun je daarnaast blijven doen op de ouderwetse manier.”

De leading parameters zijn in een JSON-bestand gestopt die eventueel aan grote klanten ter hand kunnen worden gesteld. Daarmee digitaliseer je zelfs de opdrachtaanvraag. De CADblanche RoofDesigner bundelt de data en maakt een einde aan de grote hoeveelheid documenten en informatiedragers die het hele proces van aanvraag tot productie op de traditionele manier begeleiden.

Tekla

De CADblanche RoofDesigner werkt op het moment als een plugin op Tekla Structures. Een Tekla licentie is dus vereist. De gebruiker bouwt het bouwsysteem op door in de configurator een set parameters in te vullen. Het programma waarschuwt voor ‘onhandige keuzes’. Heurlin: “We sturen op optimalisatie. Zo waarschuwt het programma als bij de keuze voor een bepaalde dakpan de pannenverdeling niet klopt.”

Het programma bundelt data en maakt een einde aan de grote hoeveelheid documenten die het hele proces op de traditionele manier begeleiden.
Het programma bundelt data en maakt een einde aan de grote hoeveelheid documenten die het hele proces op de traditionele manier begeleiden.

Kortere doorlooptijd

Doordat het repetitieve werk wordt verzorgd door het automatische systeem van CADblanche, wordt de snelheid van het calculatie- en ontwerpproces verhoogd. Door een slimme afbakening van invoermogelijkheden in de configurator worden daarnaast inefficiënte en ongewenste opties vermeden. Dit resulteert in een gestroomlijnd proces dat van grote invloed is op de doorlooptijd. De Groot: “Het adviestraject heeft De Groot Vroomshoop direct duidelijkheid gegeven over de uitwerking van de uitgestippelde digitale roadmap. Drie serieuze stappen zijn binnen een jaar uitgevoerd en dat resulteerde eind 2022 tot het eerste testgebruik van de RoofDesigner.”

Datagedreven

Behalve het elimineren van veel manueel werk, sluit het programma tevens veel foutkansen uit en kan het bepaalde validaties uitvoeren voordat het productieproces van start gaat. De Groot: “Uiteraard is de CADblanche RoofDesigner uit te breiden met diverse bedrijfsspecifieke details en kan deze perfect meegroeien met de ontwikkeling van de gebruiker.”

De samenwerking heeft geleid tot een eerste stap richting meer datagedreven engineering en produceren met een belangrijke bijvangst: meer begrip en kennis over het belang van eenduidige datamodellen. CADblanche groeide van 2019 tot nu uit tot een groot softwarebureau voor de bouw met achttien werknemers en enkele tientallen klanten in de prefab. “Er is behoefte aan ons werk”, zegt De Groot nuchter. Zoveel is zeker, want wie heeft er nou geen hekel aan dubbel werk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden