Anker Stuy Verven in Terwispel plukt de vruchten van jarenlange ervaring, een vast leveranciersnetwerk, een groeiend klantenbestand en constante productinnovatie. Zo is de introductie van een biobased primer en topcoat aanstaande. Ook een uniek Komo-gecertificeerd single-part voorlaksysteem voor de timmerindustrie is marktklaar, zodat de blik nu wordt gericht op een single-part aflaksysteem. “Direct achter het cnc-bewerkingscentrum een voor- en aflakmachine? Waarom niet?”
“Goed, maar hectisch”, zo omschrijven algemeen directeur Armand Stuy en commercieel directeur Emile Stuy van familiebedrijf Anker Stuy Verven in Terwispel desgevraagd de huidige marktsituatie. “Goed, want we zitten momenteel qua afzet bijna 20 procent boven dezelfde periode vorig jaar”, zegt Emile Stuy. “Ons pakket nieuwe verfsystemen voor de timmerindustrie onder de merknaam Hydrolux wordt goed ontvangen. Onze Engelse vestiging in Peterborough draait ook goed, mede omdat we vooruitlopend op de brexit onze commitment hebben laten zien.”
“En het is hectisch”, valt Armand bij, “omdat ook wij met de grondstoffencrisis worden geconfronteerd en te maken hebben met schaarste, force majeurs, leveronbetrouwbaarheid en prijsverhogingen die we hebben te accepteren. Een verf omvat al gauw zo’n twintig verschillende ingrediënten. De aanvoer daarvan is niet altijd gemakkelijk.” Dat het nog steeds wel lukt, heeft te maken met de filosofie van het familiebedrijf. Emile Stuy: “We gaan voor langdurige partnerschappen en niet voor het kortetermijngewin. Dat betekent dat we bij onze belangrijkste leveranciers vooraan in de rij staan. Bovendien hebben we profijt van de beslissing om met zoveel mogelijk Europese partners te werken. De huidige containercrisis raakt ons dan ook minder hard. En we maken onze eigen kleurenpasta’s, dus kunnen zo de kwaliteit van ons product op hetzelfde hoge niveau houden.” Armand Stuy: “Een goede koppeling van product- en leveranciersperformance is juist nu nog belangrijker. We concentreren ons momenteel voor een groot deel op belevering van onze bestaande klantenkring”. Commercieel directeur Emile Stuy: “Uitbouw van het klantenbestand komt even op de tweede plaats. Zonder de huidige grondstofschaarste hadden we wellicht een afzetstijging van 40 procent kunnen realiseren.”
Hydrolux
Anker Stuy belevert vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw de timmerindustrie in eerste instantie vrijwel exclusief met verfproducten op basis van een alkydemulsie (watergedragen). Daar kwam begin vorig jaar Hydrolux bij, een acrylaatsysteem voor kozijn-, ramen- en deurindustrie met ‘tricryl-technologie’ dat met geforceerde droging een totaal doorlooproces van 24-uur mogelijk maakt. Emile Stuy: “Al onze klanten zijn, zonder concessie te doen aan de kwaliteit, op zoek naar verkorting van de lead time van offerte-aanname tot levering. De verfapplicatie is daarin een wezenlijk onderdeel. We hebben testen lopen om met speciale magnetrondrogers in twee keer achttien minuten een tweelaagssysteem te drogen.” Armand Stuy: “De insteek is om onze klanten met een gecertificeerd afwerksysteem afhankelijk van proces en houtsoort in twee- of drie lagen naar een maximale doorlooptijd van 24 uur te brengen. Niet dat je bij twee lagen op laagdikte inlevert, maar het scheelt een arbeidsgang en droogtijd.”
Single-part
![Single-part](https://www.timmerfabrikant.nl/wp-content/uploads/2021/09/Anker-Stuy-2-300x200.jpg)
Efficiencyverbetering is momenteel hét onderwerp in de houtverwerkende sector. Reden waarom single-part productie in de productontwikkeling ook in Terwispel grote prioriteit heeft gehad. Armand Stuy: “We hebben een SHR-gekeurd systeem voor een volledig single-part productieproces voor een voorlaksysteem conform BRL 0817 en 0819 en gaan die nu lanceren. Ons systeem zal anders zijn dan het aanbrengen van een flowcoatlaag zoals nu op enkele plaatsen gebeurt. Dat brengt in onze optiek niet zoveel extra’s. Wij werken naar een single-part spray-unit toe voor kozijnonderdelen. Verlijming is mogelijk binnen 24 uur en met infrarooddroging nog verder te versnellen. Dit schept productietechnisch de mogelijkheid om achter de cnc-bewerkingsmachine direct een voor- en aflakmachine te zetten, inclusief kleurwissels. Zo hoef je alleen nog maar onderdelen naar de spuiterij te brengen die met een topcoat afgewerkt hoeven te worden. Fabrieksafhankelijk kan dat oplopen tot een substantieel deel van de productie. We kijken nu naar single-part aflaksystemen in zowel natcoating en uv-drogende coating voor exterieur doeleinden. Dat is iets complexer, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.”
Robotisering bij Anker Stuy
De opkomst van spuitrobots zijn een goede ondersteuning voor verdere efficiency- en kwaliteitsverbetering van de afwerklaag. Maar de verwachting dat een automaat ten opzichte van de inzet van een vakman ook vermindering van het verfverbruik oplevert, moet de onderneming logenstraffen. Het is momenteel eerder andersom. Armand Stuy: “De huidige spuitrobots hebben nog niet het inzicht en de flexibiliteit van een goede verfspuiter. Die gebruikt zijn ogen, kan daarmee sturen op kwaliteit en denkt aan net even een extra laagje op schrale plekken in het natuurproduct hout. Robotisering heeft zeker meerwaarde, maar het is wel belangrijk ook na de gedane investering in een spuitrobot kritisch te blijven kijken naar het verfproces. Daar zien we voor onszelf ook nadrukkelijk een rol weggelegd.”
Biobased
Om aan te haken bij de eisen van biobased bouwen is Anker Stuy aan de slag gegaan met biobased materialen. Emile Stuy: “We hebben een primer en topcoat ontwikkeld die voor meer dan 50 procent uit biobased grondstoffen bestaat (conform de koolstofdateringsmethode C14 die gebruik van fossiele grondstoffen/aardolieproducten kan aantonen, red). De lancering is door de corona- en grondstofhectiek uitgesteld, maar wij weten zeker dat verhoging van het aantal biobased grondstoffen in verf een belangrijke stap in de verduurzaming van de sector kan zijn.” Armand Stuy: “Samen met levensduurverlenging van het verfsysteem zijn dat de speerpunten van ons duurzaamheidsbeleid.” Op prestatiegebied werkt de onderneming momenteel ook aan brandvertragende behandeling van houten geveldelen en binnendeuren. “Een verfsysteem kan een positieve bijdrage leveren in verlaging van de brandklasse”, zegt Emile Stuy. “We zijn op dat vlak een samenwerking met binnendeurenfabrikant Van Vuuren Grou gestart om met kozijn-deurconstructie en een eenlaagsverfsysteem brandklasse B te realiseren.”
Anker Stuy als marktleider
![Anker Stuy](https://www.timmerfabrikant.nl/wp-content/uploads/2021/09/Anker-Stuy-3-300x200.jpg)
Het zal niemand verbazen, Anker Stuy, huidig marktaandeel circa 25 procent, heeft de ambitie marktleider te worden in de timmerindustrie. Armand Stuy: “Een valkuil bij veel verffabrikanten is dat ze in teveel segmenten vertegenwoordigd willen zijn. Dat betekent dat je vaak net niet goed genoeg bent om te excelleren. Dat willen wij nadrukkelijk wel. Wij willen specialist zijn voor de houtverwerkende industrie, interieur en exterieur, van meubels tot geveldelen, deuren en kozijnen.”
En de rest van 2021? “Corona is voor iedereen een uitdaging, maar bedrijven met een goed productenpakket en leveringsbetrouwbaarheid die duurzaam blijven innoveren, houden een toekomst”, aldus Armand Stuy. “Wellicht dat we wat meer gaan inzetten op nog meer grip en controle op onze voorraden om een volgende crisis nog beter het hoofd te kunnen bieden”, zegt Emile Stuy, “maar elke tijd creëert zijn eigen kansen.” En dat zijn geen loze woorden, want de historie van de onderneming voert terug tot 1898 en familiebedrijf Anker Stuy maakt al sinds 1946 bijzondere verfoplossingen.
Dit artikel is afkomstig uit Timmerfabrikant 9-2021. Nog geen abonnee? Klik hier!