Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe groeistrategie voor Remmers Benelux

In Duitsland heeft Remmers een eigen competentiecentrum waar diverse producten en systemen samen met de klant kunnen worden getest.

Remmers Benelux versterkte onlangs zijn afdeling woodcoatings met drie nieuwe medewerkers en bracht het totaal op tien. Een gerichte technische benadering en op maat ontwikkelde producten voor hout-alu kozijnen, krasvaste deuren en de Quick Finish lijn moeten het pad effenen voor verdere groei in de Nederlandse timmerindustrie. Business manager woodcoatings Martijn van Bommel licht ontwikkelingen en groeistrategie toe.

Voor wie het nog niet wist: Remmers is een in 1949 opgericht Duits familiebedrijf met de hoofdzetel in Löningen, vlakbij de Nederlandse grens op 90 kilometer van Coevorden. De onderneming produceert bouwchemische producten, houtverven en -lakken en industriële lakken. De verffabriek Remmers Industrielacke GmbH is gevestigd in Hiddinghausen. Remmers heeft momenteel elf dochterondernemingen en distributiepartners in meer dan 30 landen en circa 1.600 werknemers. De onderneming is naar eigen zeggen marktleider in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Martijn van Bommel
Martijn van Bommel.

Eigen timmerfabriek

Remmers heeft vestigingen in Apeldoorn en Grobbendonk (B). Directeur Robbert Bleeker kreeg West- en Zuid-Europa er recentelijk als rayon bij. We spreken met business manager woodcoatings Martijn van Bommel. Hij zegt: “In Nederland is de focus van Remmers lange tijd gevelbekleding geweest. Alle bouwbedrijven en architecten kennen ons nu. Voor dit jaar en de nabije toekomst is daar de focus op de Nederlandse timmerindustrie bijgekomen.”

De afdeling woodcoatings bestaat uit verkopers en technici en is inmiddels tien man sterk. Van Bommel: “We hebben als familiebedrijf meer techneuten dan verkopers in dienst en worden niet gedreven door externe aandeelhouders. Remmers wil de Nederlandse markt veroveren via R&D, langjarige partnerschappen en op maat gesneden producten. In Duitsland hebben we ons eigen competentiecentrum; dit is min of meer onze eigen timmerfabriek waar we samen met de klant diverse producten en systemen kunnen testen, inclusief spuitrobot. In ons experience center in Apeldoorn bestaat die faciliteit op kleinere schaal ook, met een spuitwand voor onderzoek en demonstraties.”

Monolitische verf

Van Bommel ziet een aantal ontwikkelingen in de timmerindustrie waarop het dienstenpakket en de producten van Remmers naadloos aansluiten. “Natuurlijk allereerst de robotisering van de spuiterij. Dat heeft invloed op werkwijze, verfapplicatie en droging. Induline DW 609 Quick Finish verf kan de klant onder KOMO met één product kiezen voor aflak (Concept 3/Concept 2+) of voorlak (Concept 2) in een éénlaagssysteem, maar ook voor twee of drie lagen. Ook is er keuze uit drie glansgraden, waarbij alle lagen op één dag te spuiten zijn. Het is feitelijk een monolitisch verfsysteem zonder spanningsverschil tussen de lagen. Daardoor is tussendoor spoelen niet nodig. Je spoelt feitelijk met de verf en hebt zo geen afval. Je maakt een eenlaagssysteem uit meerdere lagen. Houd het simpel, dat is voor de duurzaamheid ook beter.”

Extreem krasbestendige deurenlak

Ook voor de deurenindustrie is er een noviteit. “Interessant voor de deurenindustrie is de ontwikkeling van Induline DW-625”, zegt Van Bommel. “Deze dekkende watergedragen voor- en aflak voor huisdeuren heeft een verhoogde volgens ISO 22557 geteste krasbestendigheid die menig deurenfabrikant verbaast. Dit product was in alle kleuren al in hoogglansversie beschikbaar, nu is er ook een matte versie.” Ook aan de droogtijd is gesleuteld. “Zonder geforceerde droging is deze deurenlak overschilderbaar na vier uur. Met 3D en infrarood drogen wellicht al in twee uur. Die testen lopen nu.”

Hout-alu

Remmers heeft inmiddels in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk veel ervaring met hout-alu kozijnen. “Die zien we in Nederland ook opkomen, zeker nu er meer en meer in hoogbouw wordt gebouwd. Deze hybride kozijnen zijn prijstechnisch gunstiger dan complete alu kozijnen en ze isoleren ook nog eens beter. En je hebt nog een extra voordeel: het hout aan de binnenkant kun je zowel transparant als dekkend afwerken naargelang de smaak van de huiseigenaar of gebruiker. We hebben daarvoor de Induline NW-724 naturetouch. Dit is een watergedragen, natuurlijk matte coating voor vuren, lariks en eiken in verpakkingen van 5, 20 en 60 liter. Zo heb je aan beide zijden van je kozijn weinig onderhoud”, aldus Van Bommel.

Geforceerde droging

Alvorens technisch gemodificeerde houtsoorten en materialen op houtbasis te coaten, moeten een proefcoating en een geschiktheidstest voor het gewenste toepassingsgebied worden uitgevoerd. Bij eikenhout kunnen door houtinhoudstoffen met waterverdunbare lazuren donkere verkleuringen ontstaan. Om activering van de houtinhoudstoffen te belemmeren, zo staat op de site te lezen, moet daarom een geforceerde droging worden uitgevoerd. Het oppervlak is stofdroog na circa een uur en schuurbaar en overschilderbaar na circa vier uur. Bij lage temperaturen, weinig ventilatie en een hoge luchtvochtigheid gaat het drogen vanzelfsprekend langzamer.

Van Bommel: “We zullen de timmerindustrie actief benaderen en ons marktaandeel in de houtverwerkende industrie de komende jaren vergroten. Daarbij geldt: er zijn geen grenzen aan relaties en klantenservice. Meedenken, ontzorgen, innoveren.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden