De Nederlandse introductie van de Weinig Conturex Vario S was de grote attractie op de Massief Dagen van De Groot Bewerkingsmachines in Rosmalen op 16 en 17 februari jongstleden. Maar lang niet de enige. Circa driehonderd bezoekers kregen een uitgebreid programma met demonstraties, klantverhalen en kennissessies uit de praktijk voorgeschoteld.
En daar stond hij dan op de Massief Dagen op 16 en 17 februari bij De Groot Houtbewerkingsmachines. Hij is groot, krachtig en levert 350 raam-, deur-, kozijnonderdelen in een shift van acht uur. “Duidelijk een machine voor het hogere segment in de timmerindustrie”, zegt commercieel technisch productspecialist Jeroen Vorstenbosch van De Groot Bewerkingsmachines bij de recente introductie van krachtpatser Conturex Vario S. Het frame is volledig van gietijzer en verdeeld alle krachten van wel vier bewerkingsaggregaten, ook op de hoogste snelheid. De bewerkingsbreedte varieert van 40-330 mm bij een lengte van minimaal 175 mm (2 x 1600 mm) en 4.500 mm met een optie tot 6.000 mm. De bewerkingsdikte ligt tussen 25 en 150 mm. De maximale te bewerken houtmaat is dus 150 x 330 x 6000 mm. De afmetingen van het werkstuk worden automatisch gemeten om deze goed te borgen in de 3D-spanningklemmen met Variogrip. Onderdelen met klemfouten of onderdelen die niet door de simulatie komen, worden niet bewerkt. Zijn hoge capaciteit haalt de Conturex Vario S mede door de automatische in- en uitvoerband en het feit dat het werkstuk maar één keer opgespannen hoeft te worden om zonder overpakken vier kopse bewerkingen te krijgen. De dynamische uitvoerband kan circa tachtig onderdelen in gemiddelde mixed order aan en door de combinatie van programma’s is geen vaste werkstukvolgorde nodig. Noviteit is verder het verbeterde lagersysteem van de tafels. De in Rosmalen opgestelde versie beschikte over 64 gereedschapsposities zonder externe wisselaar.
![](https://www.timmerfabrikant.nl/wp-content/uploads/2022/03/03_KVR05672-300x200.jpg)
Timmerfabriek Neede
Eén grote machine als hart van de machinale is een concept dat Timmerfabriek Neede niet volgt. Directeur Michel Nijenhuis belichtte 16 februari de achtergronden van zijn onderneming waar inmiddels drie Biesse-machines draaien. “Vier jaar geleden draaiden we met een verouderd machinepark en circa 25 medewerkers een omzet van € 4 miljoen. Dit jaar hopen wij met inmiddels 65 medewerkers € 15 miljoen omzet aan te tikken. De timmerfabrikant mag meer en meer de rol aannemen van volledige leverancier waarbij automatisering, kennis en flexibiliteit een kortere levertijd mogelijk maken.” Timmerfabriek Neede zette bij modernisering van de fabriek in op de productie van seriematige enkelstuks waarbij een serie van honderd in een doorlooptijd van vijf dagen net zo efficiënt door de fabriek gaat als honderd keer een serie van één kozijn. Planmatig onderhoud en risicospreiding betekenden de aanschaf van inmiddels drie Biesse-machines: een voor kozijnen, een voor ramen en een voor beide. “Dat geeft bovendien de mogelijkheid dat de productie gewoon doorgaat als een van de machines voor onderhoud stil staat.” Ook de eigen ontwikkelde Biesse-software sloot goed aan bij de wensen van Nijenhuis.
Jorg Juriëns, eigenaar van Juriëns Kozijnen zet ook in op een bijna volledige automatisatie van zijn Udense onderneming. Om in 2012 na de bankencrisis zijn bedrijf weer laten groeien, wil hij meer doen met minder mensen. “Eén leverancier, één merk is mijn strategie”. De Opticut S50 automatische afkortzaag, de Conturex Greenline met labelprinter, De Powermat 700 schaafmachine met terugloopunit en de Unipin 2000 lijm- en deuvelautomaat zijn volledig op elkaar afgestemd.
Ook de demonstratie van de Unipin 2000 trok in Rosmalen veel belangstelling. Deze lijm- en deuvelautomaat kan twee kozijndelen tegelijk aan met een maximale werkstukhoogte van 150 mm, maximale werkstukbreedte van 320 mm (bij twee delen maximaal 140 mm) en een maximale deuvellengte van 120 mm (diameter 14 mm). De automatisch vibrerende deuvelaanvoer is te vullen tot 250 stuks. Optioneel zijn een extra deuvelhouder voor een andere maat of extra deuvels. De toegepaste lijm is Frencken 0819 SLS PU lijm in vaten van 29 kg met een maximale lijmdruk van 50 bar. Het lijmen en deuvelen voldoet aan Komo-richtlijnen.
![](https://www.timmerfabrikant.nl/wp-content/uploads/2022/03/05_KDV_0136-300x200.jpg)
Harld van Hattum van De Groot
Software en het koppelen van systemen was het onderwerp van de presentatie van Harld van Hattum van De Groot. Software en het Internet-of-things werden verder uitgediept door Serkan Kaya. Alle machines worden steeds ‘slimmer’. Maar hoe daar optimaal gebruik van te maken kan zonder ondersteuning een langjarig proces zijn. Bastian Krug van Weinig presenteerde alle mogelijkheden op het gebied van automatisering. Software en digitalisering stonden ook centraal in de presentatie van Kristiaan Flierman (Construsoft) en Maurits-Jan Seriese (Cloudemotion). Construsoft Window maakt het mogelijk om kozijnen in 3D te tekenen en de volledige werkvoorbereiding en machineaansturing te regelen vanuit één pakket. Naast 3D-modelleren van kozijnen wordt met intelligente componenten gewerkt, zoals spouwlatten, rekwerken, hang- en sluitwerk en dorpelsystemen. Ook het glas wordt, inclusief bim-informatie en ventilatie, automatisch volgens de geldende normen gegenereerd. Rapportages zoals afkortstaten, schaafstaten en contramalstaten zijn eenvoudig te genereren én het aansturen van bewerkingscentrums behoren tot de mogelijkheden. Ook Maurits-Jan Seriese van Cloudomotion onderstreepte het belang van digitaliseren. Dat is maatwerk. Cloudomotion doet dat naar eigen zeggen op een nieuwe manier, zonder dure aanschafkosten en complexe software en met input van medewerkers.
EVD
Afkorten en gaten boren in één machine. Het kan nu met de Opticut S50+ met Powerdrill. Beter en sneller vormde ook de inhoud van de presentatie procesoptmalisatie door Jeroen Vorstenbosch en André van der Ent. Hoe spoor je kansen op en hoe implementeer je succesvol verbeteringen in jouw productieproces? Sikke Bijlsma van Meconaf uit Franeker, specialist in schone lucht, nam zijn gehoor mee naar de meest recente wet- en regelgeving rondom afzuiging. Door een uitgekiend concept blijkt veel verbetering te behalen. Hij vroeg en passant ook aandacht voor de twee EVD-dagen van SKH op 30 en 31 maart waarin bedrijven worden ondersteund bij het opstellen van hun verplichte Explosie-Veiligheids-Document. Cnc-bewerken staat overigens ook centraal op een oriëntatie-ochtend op 23 maart in Rosmalen. Zie hiervoor degroot.nl.
Dit artikel is afkomstig uit Timmerfabrikant 3-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!