De Mar in het Friese Grou, vooraanstaand ontwikkelaar en producent van houtskeletbouw (HSB), is al enkele jaren geleden begonnen met een transitie. Dit om het van oorsprong wat meer traditionele fabricageproces steeds meer te verduurzamen. Doel: het product voor de klant met minder emissie, maar met meer efficiency, aanleveren.
In de bouwbranche speelt in toenemende mate het belang van een verlaging van de CO2-footprint. Verregaande innovatie in bouwprocessen is hét middel om circulariteit te realiseren en duurzaamheid te verhogen.
Focus De Mar op HSB
Daarbij ligt de focus van De Mar bewust op HSB-cascoprojecten, vertelt commercieel Directeur Pieter van der Bas. ‘We hebben een koerswijziging ingezet waarbij we in plaats van enkel het dak, steeds meer op complete en grotere bouwprojecten in volledige houtskeletbouw mikken. Casco’s kun je immers heel efficiënt in serie ontwerpen, waardoor de kostprijs daalt en het rendement stijgt. De markt vraagt bovendien meer en meer om circulair bouwen. Wij kunnen aan die vraag voldoen. Met onze transitie zijn we uitstekend op de toekomst voorbereid.’
Projecten in portfolio
De Mar heeft inmiddels diverse grotere projecten in het portfolio, die aan deze nieuwe doelstellingen voldoen. Het gaat om grote bouwprojecten met 23 woningen in Heeg, 25 woningen in Zwijndrecht, 29 woningen in Sondel, 35 woningen in Nietap, vijftig vakantiewoningen in Harlingen, 112 woningen in Utrecht en maar liefst 235 woningen in Krommenie.
Lees het volledige artikel over de manier waarop De Mar innoveert in Timmerfabrikant (TIM#1 – 2025). Nog geen abonnee? Kijk hier naar de mogelijkheden in print en digitaal.