Timmerfabriek Nijhuis Toelevering in Rijssen wist de output van de spuiterij in samenwerking met AkzoNobel/Sikkens te vergroten en tegelijkertijd een efficiënter en lager verf- en spoelwatergebruik te realiseren. Betrokken partijen vertellen in dit artikel hoe dat mogelijk werd.
Nijhuis Toelevering in Rijssen is een grote speler op de kozijnenmarkt. Zo draait de onderneming zijn hand niet om voor grote jaarprojecten zoals complete deuren en kozijnen (gespoten, afgelakt, beglaasd en voorzien van hang- en sluitwerk) voor 8.000 bergingen van partner De Groot Vroomshoop. De projectenlijst op Nijhuis’ website, vaak volgens concept II+, is dan ook, groot, uitgebreid en erg divers. “We liepen tegen de grenzen van de spuiterij aan”, zo zegt Martin Schuurman, teamleider spuiterij van Nijhuis.” AkzoNobel/Sikkens is inmiddels betrokken bij opbouw en inrichting van zo’n dertig in Nederland draaiende robotspuiterijen. Het is een jong team met veel kennis en aandacht voor de timmerindustrie en zo zijn we aan de slag gegaan”, zo vertelt manager kwaliteit en product André Hogenkamp.
Robot
Voordat Nijhuis Toelevering samen ging werken met Sikkens, was er de conventionele manier van spuiten door handapplicatie in spiegelopstelling. Destijds waren er plannen voor de robotisering in de spuitstraat en is Sikkens hierbij betrokken voor advies. Sikkens heeft ruim 220 jaar ervaring in het produceren van verf en is nog altijd een 100 procent Nederlands bedrijf. Sinds 1962 maakt de onderneming onderdeel uit van het eveneens Nederlandse bedrijf AkzoNobel. In Sikkens klantportfolio zijn momenteel alle merken robots vertegenwoordigd. Deze draaien in elke denkbare opstelling. Ook is het technisch team van Sikkens getraind door elke robotfabrikant. De nieuwe spuiterij van Nijhuis is anderhalf jaar geleden gerealiseerd. Daar ging een bijna even lang traject van inventarisatie, optimalisatie en perfectionering aan vooraf. Zo werd besloten afscheid te nemen van de flowcoatinstallatie. Schuurman: “Een van de voorwaarden was bovendien dat de productie van onze producten tijdens opbouw en installatie van de robotspuiterij gewoon door moest gaan. En zo is het ook gebeurd.”
Reductie
Business development manager Nederland Martijn van Bommel van AkzoNobel Wood coatings zegt: “Uiteindelijk gaan de gesprekken bij de timmerfabrikant meer over optimalisatie dan over verf. Verf is ook veel belangrijker geworden in het productieproces met bijbehorende garanties voor 12 tot 25 jaar. Aflak en Concept II+ en III hebben hierin een grote rol gespeeld. Je doorloopt met betrokken partners en klant een heel traject dat begint met inventarisatie van de bestaande situatie en de ambities en verbeterprocessen voor de toekomst. Behalve verhoging van de productie tegen dezelfde kwalitatieve voorwaarden, wilde Nijhuis ook een efficiënter gebruik van verf en spoelwater. Uiteraard scheelt dit in de productiekosten, maar er zijn nog meer voordelen zoals op het gebied van duurzaamheid en reductie van het afval.”
Optimalisering Nijhuis
AkzoNobel’s Jeroen van Overveld (technische ondersteuning Sikkens Timmerindustrie) zegt: “Nijhuis gaat voor topkwaliteit en hoge productie. Twee zaken die tezamen lastig realiseerbaar kunnen zijn. Op het moment van de realisatie van de nieuwe spuiterij is er direct overeenstemming geweest het verfverbruik tot 20 procent te reduceren.” Sikkens heeft hierin op de achtergrond met de betrokken specialisten een gedegen plan opgesteld. Daarbij was het de eerste prioriteit om de huidige productie tot een minimum te verstoren en aansluitend de processen zo eenvoudig als mogelijk te houden. In de nieuwe spuiterij is gekozen voor een spiegelopstelling van twee robots, die schuin tegenover elkaar staan, zodat er geen tijd verloren gaat met het draaien of manoeuvreren van de kozijnen. Deze keuze heeft direct gevolgen voor het aanvoertraject van de lakken en er moesten langere verfslangen worden toegepast worden. Van Overveld: “Dit heeft als nadeel dat bij spoelen en/of wisselen van kleuren er meer dan gebruikelijk verf en spoelwater verloren gaat. Dit ten opzichte van bijvoorbeeld de standaard manuele applicatie.” De besparingsdoelstelling maakte procesoptimalisatie noodzakelijk. Onder meer de volgende onderwerpen worden standaard door Sikkens gemonitord en gebalanceerd: spoeltijden, de vultijd van de kleurwissel, het optimaliseren van de snelheid ten opzichte van de laagdikte, gebruik spuitnozzles (incl. slijtage), flowcontrole monitoren (als aanwezig), efficiënte toevoer vanuit fabriek, het samenstellen van kleur/batches en minimalisering van afvalwater. Ook wordt gekeken naar doorlooptijd van een traverse, snelheid en programma van de robot, optimalisering van de snelheid versus de laagdikte en buffertijden in droog/flash-off-ruimte. Van Overveld: “Alle parameters moeten goed staan voor het meest optimale resultaat.”
Software
De aanpak hierin was dat Sikkens samen met het technische team van de leverancier van de robots een software-update ontwikkelde om de spoeltijden van de spoelcyclus te reduceren. In samenspraak met Nijhuis, de leverancier van de robots en Sikkens is hiervoor door Sikkens ook weer een stappenplan opgesteld, waar de eerste focus moest liggen, en daarna de details verder te finetunen. Voorafgaand aan installatie van de nieuwe software, is er wederom een audit uitgevoerd om de huidige situatie vast te leggen, zodat later teruggekeken kan worden waar de winst behaald zou zijn. Nadat de software geïnstalleerd was, hebben de partijen gezamenlijk op regelmatige basis de ontwikkelingen gemonitord en uiteindelijk flinke stappen gemaakt ten opzichte van de besparing van verf en water, alsook de optimalisatie betreffende productietijden (zie kader). Van Overveld: “Elke besparing op een kleurwissel betekent een besparing van vijf liter spoelwater. Ook verkorting van de spoeltijd levert winst op.”
Verbeterproces bij Nijhuis
In verband met de capaciteit kiest Nijhuis er vooralsnog voor om de eerste laag (grondlak/midcoat) met de robots op te brengen. Deze draaien 17 uur per dag. De tweede laag (aflak) wordt nog door de handspuiters opgebracht. Manager kwaliteit en product Hogenkamp: “We werken nu in twee ploegen van drie spuiters. De behoefte bestaat voor nog twee robots omdat het aantal orders voor concept II+ blijft stijgen.” Door de inzet van geforceerde droging is het spuitproces zo ingericht dat de aflak twee uur na de grondlak/midcoat wordt opgebracht. Dankzij deze geforceerde droging kunnen de kozijnen de volgende dag op transport. Inzet van de grondlak/midcoat betekent minder wisseling. Nijhuis heeft de productie door de ingrepen zien stijgen tot rond de 140 kozijnen per dag met een jaarlijkse besparing van 10 tot 12 procent op verf en circa 6.000 liter spoelwater. Teamleider spuiterij Martin Schuurman: “Robotisering van de spuiterij is een constant verbeterproces waarbij inzet, kennis en aandacht vraagt. We hebben stappen gemaakt, maar zijn ook na anderhalf jaar nog niet uitgeleerd.”
Dit artikel is afkomstig uit Timmerfabrikant 6-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!