De faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft sinds deze maand een nieuwe hoogleraar: Alex de Rijke is benoemd tot professor Timber Architecture, verbonden aan het zogenaamde Biobased Design Team.
De Rijke (1960) is architect en bouwde zelf meerdere houten gebouwen, waarvan er diversen in de prijzen zijn gevallen. Als kind was hij dol op het bouwen van boomhutten en als architectuurstudent bewonderde hij vooral houten bouwwerken. Zelf begon hij met hout te werken toen hij het huis van zijn moeder op basis van een eigen ontwerp verbouwde en daarbij afgedankte multiplex gebruikte. ‘Dat was logisch, want ik had bouwmateriaal nodig, ik had geen geld en ik kon niet tegen verspilling.’
De benoeming komt voort uit de ambitie van de faculteit Bouwkunde om de wereldwijde toepassing van houten bouwelementen te bevorderen.
![](https://www.timmerfabrikant.nl/wp-content/uploads/2023/11/Portret-Alex-de-Rijke-1024x1024.jpg)
Houtconstructies worden sinds jaar en dag onderzocht en onderwezen aan de TU Delft, maar dan bij de faculteit voor Civiele Techniek waar de groep biobased structures and materials actief is onder leiding van professor Jan-Willem van der Kuilen.
Bij de faculteit Bouwkunde was nog geen hoogleraar die gespecialiseerd is in hout. Met de komst van Alex de Rijke komt daar verandering in. De Rijke: ‘Bijna alle nieuwe bouwwerken van hout zijn mengvormen, waarin houten elementen worden gecombineerd met staalverbindingen, betonnen fundamenten en glas. In Delft wil ik samen met masterstudenten en promovendi verkennen hoe je de toepasbaarheid van biobased materialen kunt uitbreiden door volledig houten bouwwerken met minder massa te ontwerpen. Daarvoor zal er geëxperimenteerd moeten worden met gewicht-sterkteverhoudingen en innovatieve houtverbindingen.’
De Rijke woont en werkt in Londen en is een pionier in de ontwikkeling en toepassing van hout in openbare gebouwen, met name van CLT. Zijn studio, dRMM, ontving de eerste prijs bij 36 awards voor de bouwindustrie. Een hoogtepunt is de Stirling Prize, de hoogste onderscheiding voor architectuur in het Verenigd Koninkrijk, die hij in 2017 ontving voor Hastings Pier.
De Rijke verwacht gemiddeld zo’n twee dagen per week in Delft te werken.