Ga naar hoofdinhoud

Ankoline FR Hydrostain: voor als het veilig moet

Ankoline FR ED kan alleen worden geleverd aan bedrijven die bereid zijn een SBI-test te doen met hun eigen constructie.

Ankoline FR Hydrostain is een innovatie van Anker Stuy Coatings in Terwispel. Zonder gebruik te maken van geïmpregneerde zouten die kunnen uitlogen of een opschuimende techniek waar dikke lagen van nodig zijn, speelt het product in op de gewijzigde EU-wetgeving brandveiligheid van hout in gebouwen. En het tilt thermisch gemodificeerd vuren gevel- en interieurhout (nu klasse E) naar klasse D conform NEN-EN 13501-1.

Ankoline FR (FR staat voor Fire Retardant) is een innovatie van Anker Stuy Coatings. Het product is ontwikkeld met de brandveiligheid van hout in gebouwen voor ogen. Commercieel directeur Emile Stuy zegt: “Brandveiligheid is een breed begrip voor gebouwen. Voor Ankoline zoomen wij in op de brandveiligheidsklasse van houten materialen toegepast op of in een gebouw, aan de gevel of in het interieur.”

CE

Bouwmaterialen zijn volgens EN 13501 en een SBI-test volgens EN 13823 ingedeeld in verschillende groepen, van A (onbrandbaar) tot en met F (uiterst brandbaar). Hout zonder behandeling of afwerking valt in de meeste gevallen in klasse D (goed brandbaar). Stuy: “Welk klasse is vereist hangt af van diverse bouwvoorschriften, maar in het merendeel van de toepassingen is klasse D voldoende.” Traditioneel werd hout in de Europese regelgeving zonder verdere testen ingedeeld in klasse D. Dit werd vaak aangegeven als classified without further testing. Hierbij werd geen rekening gehouden met verlaging van de brandklasse door toepassing van een brandwerende coating of thermische of chemische behandelingen van het hout.

“Omdat uit diverse onderzoeken is gebleken dat veel behandelingen de brandklasse slechter maken, wordt de regelgeving aangepast per 1 augustus 2024”, zegt Stuy. “Dit betekent dat de invloed van behandelingen en coatings moet worden meegenomen in de classificatie van de brandklasse en de CE normering van bouwmaterialen. Vermelding van de juiste brandklasse in een CE-verklaring is een wettelijke verplichting. Daarnaast zal met de Wkb de vraag vanuit aannemers naar juiste en volledige productinformatie toenemen.”

Ankoline DD

In de SBI-test volgens EN 13823 worden twee waarden beproefd. De fire growth rate (Figra), classificaties van 150 W/s in B groep oplopend naar 750 W/s in D. Daarnaast is er de total heat release met classificaties van D geen eis tot minder dan 7.5 in brandklasse B. Ankoline DD (classificatie D blijft D) garandeert de aannemer aan de hand van aangeleverde certificaten. “De verwerker kan met de SBI-test aantonen dat ons product geen negatieve bijdrage levert aan de brandvoortplanting”, legt Stuy uit.

“Ankoline DD verzekert houthandelaren en verwerkers dat wij voldoen aan deze wetgeving in combinatie met een product dat een enorm goede buitenduurzaamheid heeft voor houten gevels en niet afbladdert volgens een 2.000 uur QUV-test.” Op verzoek is een uitgebreid testrapport beschikbaar met de details van de uitgevoerde testen. De classificatie D blijft D en geldt voor alle kleuren, dekkend en transparant.

De test bij het brandlab van Peutz. Links het met Ankoline.

Ankoline FR FD en FR ED

In aanvulling hierop ging Anker Stuy nog een stap verder. “We wilden een product ontwikkelen dat hout kan upgraden van classificatie E naar D door de toepassing van een coating met speciale eigenschappen. Ook dit is gelukt met Ankoline FR FD of Ankoline FR ED.” De laatste twee letters staan voor de upgrade in houtclassificatie conform brandvoortplanting. Bepaalde naaldhoutsoorten, zoals bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd vuren, die standaard in klasse E vallen, kunnen nu geüpgraded worden naar klasse D.

Stuy: “Ankoline FR ED brengt de fire growth rate terug onder de 500, waardoor upgraden naar classificatie D mogelijk is. Dit is tevens getoetst op een constructie van 18 mm dik. Dat betekent dat een dikte van 22 mm ook standaard al haalbaar is op een constructie bestaande uit houten rabatwerk, isolatiemateriaal, latten en vezelcementplaat. Ankoline FR ED kan alleen worden geleverd aan bedrijven die bereid zijn een SBI-test te doen met hun eigen constructie. Dit is noodzakelijk om de juiste wetgeving te volgen en certificaten conform eigen materialen te laten voldoen.”

Ankoline is ontwikkeld met QCAP-technologie. Het voldoet aan NEN-EN 13501-1 zonder gebruikmaking van zouten die kunnen uitlogen of opschuimend isolatiematerialen en dikke laagdiktes. Stuy: “Onze innovatie is toepasbaar als niet-filmvormend dekkend of transparant systeem voor houten gevels/rabatwerk. Het bladdert niet en heeft een goede buitenduurzaamheid. Voor binnenpanelen en houten interieurtoepassingen is een transparante natuurlijke uitstraling mogelijk, en dekkende kleuren zonder dikke laag die sinaasappeleffect geven of de houten nerven dichtzetten.”

Biobased

Ankoline FR bestaat voor meer dan 50 procent uit biobased grondstoffen conform de C14-methode. Naast industriële applicatie is Ankoline FR ook beschikbaar voor de onderhouds- en renovatiemarkt. “Een schilder kan dus houten gevels renoveren met Ankoline FR en zo de kwaliteit en brandveiligheid waarborgen.” Anker Stuy Coatings heeft een adviesprogramma met een onderhoudscyclus voor verschillende situaties, zoals gesitueerd op het zuiden of noorden en lichte of donkere kleuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de Timmerfabrikant nieuwsbrief   Aanmelden